Grenzeloos smullen

Print

Grenzeloze Werelddag Foto: Joren De Weerdt

Zandhoven - Ruim tweehonderd Zandhovenaars staken zondag hun benen onder tafel voor een grenzeloos buffet tijdens de Grenzeloze Werelddag in De Populier, een organisatie van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking samen met de gemeente. Traditioneel koken de asielzoekers en ex-asielzoekers van Zandhoven dan lekkere gerechten uit hun moederland voor hun nieuwe dorpsgenoten.

De Grenzeloze Werelddag wordt tweejaarlijks georganiseerd. Het viel op dat veel bekende gezichten van 2012 opnieuw achter het exotisch buffet stonden. Gelukkig hebben sommigen intussen duidelijkheid over hun toekomst gekregen.

Zoals Azar Azad uit Pulle, die ‘salade olovieh’ uit haar moederland Iran had bereid. De receptjes waren overigens beschikbaar. Vierenhalf jaar geleden arriveerde Azar in Boechout.  "Van Boechout verhuisde ik naar Pulle, waar ik tweeënhalf gewoond heb", vertelt Azar in prima Nederlands. "En twee weken geleden kreeg ik heel goed nieuws, want mijn regularisatie is nu een feit!"

Het gevolg is wel dat Azar nu het OCMW-huurhuis dat ze deelt met enkele Afrikaanse dames, moet verlaten. "Ik ben nu volop op zoek naar een huurstudio of flatje in Pulle, Pulderbos of Zandhoven. Liefst van al wil ik hier blijven, omdat ik een heel goede band heb met Leen Coenen van het OCMW van Zandhoven. Intussen zit ik in mijn eerste jaar biomedische laboratoriumtechnologie aan de Thomas More Hogeschool in Geel. In Iran had ik ook een jaar biochemie gestudeerd, en fysica enzo is overal wel ongeveer hetzelfde, hoewel ik die studie vroeger in het Perzisch heb gevolgd. Ik sta ‘s morgens om vijf uur op om op tijd in de les te zitten, maar dat heb ik er graag voor over om in Zandhoven te blijven wonen, hoewel er in Geel meer studio’s zijn."

Khalid Idres (23) uit Eritrea en Nouri Moussari (29) uit Syrië waren er twee jaar geleden ook al bij. Ze kokkerelden tot een gat in de nacht samen kibab (groenten met aardappelen), groentensalade en rijst met noten en vlees. "We deden ook samen de afwas, want de keuken stond te dansen", lacht Nouri, die lang in Pulderbos woonde maar sinds vijf maanden een flatje in Antwerpen huurt. "De huurprijzen zijn er beter en ik zit er vlakbij school. Ik sta onder subsidiaire bescherming. Voorlopig studeer ik nog Nederlands. Nadien wil ik nog een opleiding volgen. Ik ben eigenlijk kleermaker van beroep, in Syrië maakte ik dameskleding."

Leen Coenen vindt het tof dat Nouri ondanks zijn verhuis direct nog wou komen koken.

Ook Sarata Dipama (38) uit Pulderbos, roepnaam Sara, sloofde zich uit. Ze reed vier keer over-en-weer met de bus naar Antwerpen om ingrediënten uit de Afrikaanse winkel aan te slepen voor pindasaus uit Mali, yassa (kip) uit Senegal, zoete bananen uit Ivoorkust en ander lekkers. Vier jaar geleden ontvluchtte ze Burkina Faso om aan de dictatuur van de zopas ten val gebrachte Blaise Compaoré te ontsnappen. "Hij onderdrukte de vrouwen. Meisjes mochten niet studeren. Dat hij is afgezet, stemt mij hoopvol."

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio