23 sociale wooneenheden in Watersportlaan zijn klaar

Print

watersportlaan Foto: Joren De Weerdt

Zandhoven - Kandidaat-kopers en -huurders mochten zaterdag komen kijken naar het pas opgeleverd sociaal woonproject dat de Zonnige Kempen aan de Watersportlaan in Viersel realiseerde. 23 gezinnen kunnen er binnenkort terecht.

 

Getipt door de gemeente Zandhoven, kon sociale huisvestingsmaatschappij de Zonnige Kempen enkele jaren geleden een oude hoeve en bijhorende bouwgronden aan de Watersportlaan in Viersel verwerven. "Ze waren eigendom van een adellijke familie die in Wallonië woonde", herinnert directeur Luc Stijnen zich. Na herhuisvesting van de boerin die de hoeve nog huurde, werd de boerderij gesloopt en herrezen 23 wooneenheden aan de Watersportlaan. Het gaat om acht koopwoningen en vijftien huurwoningen.

Op zich was de locatiekeuze best gewaagd, vermits de woningen vlakbij de E313 liggen. Bij de voorstelling zaterdag viel het op dat die lawaaioverlast goed meevalt. Binnen in de huizen merk je er nauwelijks iets van.

"Luchtdichtheid is enorm belangrijk voor de akoestiek", vertelt architecte Martine Van Noten van NVN Architecten uit Nijlen die het project ontwierp. "We hebben speciaal zwaardere snelbouwstenen en akoestische wolisolatie gebruikt. Aannemer Wiener uit Zutendaal leverde prima werk. Qua E-peil (energieprestatie) zitten we op 60, beter dan de vooropgestelde 80 die we opgelegd kregen."

Wie in aanmerking wil komen voor de huur- en koopwoningen, moet zich inschrijven bij Zonnige Kempen en aan bepaalde inkomensgrenzen voldoen. Je mag geen andere eigen woning bezitten. "We werken met wachtlijsten. De inwoners van Zandhoven hebben voorrang", legt Stijnen uit.

De koopwoningen die te bezichtigen waren, konden heel wat kandidaten bekoren. "Een eengezinswoning met drie slaapkamers en een garage kost 220.556 euro, exclusief 6% BTW", vertelt An Heylen van de financiële dienst van Zonnige Kempen. "Op de privé-koopmarkt vind je in Zandhoven geen nieuwbouwwoningen tegen die prijs."

De drieslaapkamerwoningen zijn opvallend ruim. Op de lijst stonden kandidaten uit Zandhoven, Grobbendonk, Zoersel en Lille.

In de praktijk bleek het duplexappartement met twee slaapkamers dat 130.000 euro kostte het meest gegeerd. An Heylen begrijpt dat wel. "De mensen die in aanmerking komen, mogen geen te hoog inkomen hebben, en wie een lager inkomen heeft krijgt geen grote lening bij de bank. Een kleiner bedrag lenen is beter haalbaar."

Elke De Vocht (36) is een van de gegadigden die heel graag het duplexappartement met overkapt terras zou kopen, en nu moet afwachten of ze uitverkoren wordt. Verschillende punten worden hierbij in acht genomen. "Ik ben een alleenstaande mama van een kindje van vier jaar oud. We wonen nog in bij mijn ouders in Zandhoven. Ik zou hier heel graag onze toekomst uitbouwen. Het wordt een spannend eindejaar."

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio