© Mia Uydens

© Mia Uydens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Laag cijfer snelheidsovertreders in sluipweg

Duizenden gecontroleerd, maar slechts 1,5 procent beboet op geteisterde Schriekweg

De rotonde en ovonde op de Ringlaan in Zandhoven krijgen stilaan vorm. Alleen het sluipverkeer in de Schriekweg blijft de gemeente zorgen baren, al ligt het aantal snelheidsovertreders er wel bijzonder laag. Zelfs lager dan in de meeste andere gecontroleerde wegen op het grondgebied.

kmatthyssen

Op de officiële omleidingsweg via de Vredeberg die de chauffeurs tot de grens met Halle-Zoersel leidt, is het altijd heel rustig. Veel chauffeurs rijden via de Schriekweg. Omdat veel Zandhovenaars vorige week met chrysanten naar het kerkhof wilden rijden, werd het hek dat de Schriekweg half versperde weggenomen. Voorlopig werd het niet teruggeplaatst.

"Wij zijn blij dat die bareel weg is, want het getoeter was niet meer te doen", vertelt Annemie, die verder wel tevreden is over de informatie. "Die bloembakken hebben gelukkig de tientonners kunnen weghouden. Toen werden de gazons kapot gereden."

Ook Patrick Brouwers (50) uit de Schriekweg reageert sportief. "Uit solidariteit met onze middenstanders mogen die chauffeurs van mij hier passeren. De hinder is slechts tijdelijk. We moeten door die zure appel bijten."

Volgens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) hebben de voertuigen na drie à vier weken hun weg gevonden hebben. "En deze weg betekent niet per se de aangeduide omleidingsweg, want er zijn veel mogelijkheden. Mensen uit Pulle zijn sneller via de Dennenlaan en de Herentalsebaan. De Schriekweg zelf blijft wel veel verkeer slikken. Vervelend voor de bewoners en zwakke weggebruikers, maar het is anderzijds ook wel de logische weg om onze middenstanders te bereiken."

"Van de paar duizend gecontroleerde voertuigen in de Schriekweg was de gemiddelde snelheid 44 kilometer per uur, de hoogst gemeten snelheid bedroeg 70. Slechts 1,5% van de voertuigen reed te hard. Deze bestuurders kregen een proces-verbaal. Dat lage aantal heeft ons verrast. Onze politie zal regelmatig – met nultolerantie – blijven controleren."

De aannemer zit voor op schema. Begin volgend jaar start de volgende fase en verandert de omleiding.

De middenstanders merken wel een terugval van hun cliënteel. "Dat de Bruggestraat en Driehoekstraat richting Zoersel weer open is, had sneller aangeduid moeten worden", vindt Walter Castelijns van de Naaiboetiek.

Kristin Matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio