© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ieper ligt even in Massenhoven

Het had hem een jaar voorbereiding en opzoekingswerk gekost, maar het resultaat mocht gezien worden. De 29-jarige Massenhovenaar Kevin Verboven organiseerde op 1 november voor zijn dorpsgenoten een soepbedeling en een tentoonstelling om ‘14-’18 te herdenken.

kmatthyssen

Het was alsof Ieper even in Massenhoven lag. De kerkhofbezoekers kregen in de parochiezaal een beker oorlogssoep die Bernadette en Julienne van Ziekenzorg hadden gekookt. “Met veel prei, pompoen en de vergeten groente aardpeer”, vertelt Julienne. “Aardpeer moeten de mensen in de Eerste Wereldoorlog zeker gegeten hebben, want het groeit als zot. Maar het recept van de originele oorlogssoep dat Kevin ons bezorgde met bonen, aardapellen, rijst céréaline (soort graan) en heel veel reuzel, was niet te vreten. We hebben ze gereedgemaakt maar ze was veel te vet. In oorlogstijd was die reuzel natuurlijk goed, want de magen moesten gevuld worden.”

Kevin Verboven reconstrueerde met enorm oog voor detail de impact van de Groote Oorlog op Massenhoven.Hij wou de soepbedeling erbij, omdat het anders een 'doodse' herdenking zou worden. De schoolsoep die vanaf 1917 door de Hulp- en Voedingskomiteit in Massenhoven geserveerd werd, was gratis, de volkssoep kostte 10 centiemen per liter.

Bijna alle oud-strijders en gesneuvelden werden met foto en levensgeschiedenis opgevoerd. De schoolkinderen van ‘t Kroontje maakten tekeningen rond het thema oorlog en chocolatier Laurens ontwierp een themapraline waarop de kerktoren van Massenhoven en een speciaal logo te zien zijn. Emiel Jordens uit Hove ontwierp een herdenkingspostkaart en Kevin had zelfs voor kaarten gezorgd met gedroogde klaprozen die hij dit jaar in het wild in Massenhoven plukte.

“Ik heb me er in vastgebeten”, zegt hij met een understatement, staande naast een foto op ware grootte van Alfons Van Luyten die in ‘14-’18 veldwachter was in Massenhoven en mee de school- en volkssoepbedeling in goede banen leidde. “De gerre, zoals de mensen toen de veldwachter noemden, had de bijnaam ‘Leopold II’, door zijn lange, volle baard”, wijst Verboven. “In de kerk hangt een gedenksteen van de gesneuvelden, maar het trof me dat we zo weinig over hen weten. Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik zelfs nog dat gesneuvelde Alfons Bastanie een broer van mijn overgrootmoeder Mathilda was.”

Zijn zoektocht leverde hem onverwachts artikelen in de Britse pers op, toen hij na honderd jaar de laatste rustplaats van de verloren gewaande Zandhovense karabinier Franciscus Van den Eynde in Salford nabij Manchester terugvond. “De Werkgroep Groote Oorlog Zandhoven had me naar aanleiding van mijn opzoekwerk in Massenhoven verzocht of ik die Zandhovenaar misschien kon terugvinden. Toen dat lukte, is de Britse pers er ineens opgesprongen.”

De expo van Kevin wordt op 11 november nog één dag in De Populier opgesteld tijdens de herdenking in Zandhoven. Wil je weten wat een vuurkruiser is, waar de redoute van Massenhoven stond en wat de band is tussen Massenhoven en La Fayette in de VSA, dan moet je zeker komen kijken. De expo moet later nog uitmonden in een boek.

“Na de plechtigheid op 11 november in Zandhoven zullen om 14u alle kransen naar de deelgemeenten vertrekken. Om 14u brengen Jan De Wit, Koen Thijs en nog enkele muzikanten een ode met de Last Post, Ten Velde en onze nationale hymne aan de herdenkingssteen in de kerk in Massenhoven”, vertelt Kevin, die uitdrukkelijk zijn moeder Myriam Oorts wil bedanken. "Zonder haar was dit nooit gelukt.”Kristin Matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio