Waarom bloed geven zo belangrijk is

Bloedinzameling Kapellen Foto: Het Rode Kruis - Wim Daneels

Waarom bloed geven zo belangrijk is

Print
Merksem - Het Rode Kruis Merksem organiseerde donderdag een bloedinzameling in het Scholencentrum Joma. Is er nu echt zo veel bloed nodig?

ZNA of Ziekenhuis Netwerk Antwerpen heeft ongeveer 12000 "zakken" bloed per jaar nodig en in één zak, zit 450ml bloed. Het ZNA Jan Palfijn in Merksem gebruikt als kleiner ziekenhuis ongeveer 2400 zakken per jaar. 

Gemiddeld zijn er zo'n 90 donoren tijdens een bloedinzameling in Merksem en er zijn 8 bloedinzamelingen per jaar.

Tijdens een bloedafname mag je maximum 450ml of 470ml bloed doneren in functie van je lengte, gewicht en geslacht. Mannen hebben doorgaans meer bloed in hun lichaam dan vrouwen. Op basis van de medische vragenlijst en het medisch onderzoek voor de afname, bepaalt de aanwezige arts hoeveel je mag geven. Als je gezond bent, kan je best wat bloed, plasma of bloedplaatjes missen. Je lichaam maakt er immers voortdurend aan.
Dus in Merksem kunnen we gemiddeld 720 zakken bloed per jaar inzamelen.  

Om dus hypothetisch de bloedvoorraad enkel in Merksem op peil te kunnen houden met donaties uit Merksem zou men dus 1680 donaties per jaar meer nodig hebben. Gelukkig is het niet zo dat het bloed dat in Merksem ingezameld wordt, ook in Merksem gebruikt wordt. Het Rode Kruis moet ervoor zorgen dat alle bloedvoorraad altijd op peil blijft zodat patiënten die bloed nodig hebben dat bloed ook kunnen krijgen, altijd, op elk moment.

70% van de bevolking heeft ooit in zijn leven bloed nodig en maar 3% van de bevolking geeft bloed. Er is dus echt veel bloed nodig.

Om logistieke redenen werd de turnzaal van Joma gebruikt want het is een perfecte locatie voor de bloedinzameling. De leerlingen van de school zijn niet echt betrokken, want je mag pas vanaf 18 jaar bloed doneren. 

Op 19 januari tussen 17.30 en 20.30u is er een volgende bloedinzameling bij Joma.
Voor meer info over bloeddonatie, kan je de website van het Rode Kruis Vlaanderen bezoeken: www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/goeie-vraag

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio