Ballet Vlaanderen brengt eigentijdse versie van De Notenkraker

Print
Antwerpen - Zondag vond in een overvolle Stadsschouwburg de première van De Notenkraker plaats. Ballet Vlaanderen brengt een vernieuwde versie van het bekende klassieke ballet dat voor het eerst in 1892 werd opgevoerd.

De Notenkraker begint op een kerstavond wanneer Clara (Fiona McGee) van de mysterieuze oom Drosselmeijer (Alain Honorez) een notenkrakerpop cadeau krijgt.

In haar droom komt de notenkraker (Wim Vanlessen) tot leven en wordt een prins, die belaagd wordt door de Muizenkoning. De notenkraker vecht tegen de horde muizen, waardoor ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden. Daar ontmoeten ze de Sneeuwkoningin en de Suikertaartfee, die Clara en de prins meeneemt op een magische reis.

De Notenkraker werd in 1892 voor het eerst opgevoerd in het Mariinskitheater in Sint-Petersburg. Pas in 1934 vond de westerse première in Londen plaats, waarna het ballet verder de wereld veroverde.

Voor deze gloednieuwe productie van De Notenkraker door Ballet Vlaanderen brengt de jonge Argentijnse choreograaf Demis Volpi geen copy van de historiserende versie van Petipa’s klassieke choreografie, hij maakt een eigenzinnige versie, een moderne versie voor de hele familie. 

Ballet Vlaanderen schenkt zoals steeds veel aandacht aan de muzikale omlijsting, de kleding van de dansers en het decor. De muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski wordt verzorgt door deFilharmonie, Kinderkoor Opera Vlaanderen. De kostuums en het decor door Katharina Schlipf.

De Notenkraker kan je in de Stadsschouwburg Antwerpen gaan bekijken tot 31 januari. Daarna starten de voorstellingen in Opera Gent. Snel zijn is de boodschap want enkele voorstellingen zijn nu al uitverkocht.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio