© Jan Van der Perre

Muziekliefhebbers zetten Antwerpse muziek in de kijker

De Antwerpse muziek is veel te weinig bekend. Dat vinden muziekliefhebbers Glenn Pellis en Hans Van Dyck. Hun nieuwe website Antwaarpsemuziek.be moet daar verandering in brengen.

Jo Van Beylen

Glenn Pellis (27) werd verliefd op het lied in het Antwerps toen hij op de achterbank van de auto van zijn ouders zat. Voor een kind duurt een rit naar zee erg lang. Muziekcassettes brachten soelaas. “Ik hoorde er voor het eerst Katastroof. Mijn interesse was gewekt”, vertelt Pellis. De fascinatie zou nooit meer overgaan en vandaag is Pellis een enthousiaste pleitbezorger van het Antwerpse lied. Vooral minder bekende zangers en groepen hebben bij hem een streepje voor. “Respect voor artiesten als Slongs Dievangons en Tourist LeMC”, zegt Pellis. “Ze verdienen hun succes, maar Antwerpen heeft op muzikaal vlak nog veel meer te bieden.”

Glenn Pellis vond een medestander in Hans Van Dyck (32), de oprichter en netmanager van Sanne FM, een internetradiozender die uitsluitend muziek van Vlaamse en Nederlandse artiesten draait. Samen richtten ze Antwaarpsemuziek.be op. Die website moet de lokale Antwerpse muziek beter bekend maken bij het brede publiek.

“Je moet weten waar je kracht zit, maar ook je limieten kennen”, glimlacht Pellis. “Ik weet veel over Antwerpse muziek en praat er ook graag over. Hans kan veel beter met de computer overweg. Hij heeft de website ontworpen en ik onderhoud ze.” De website bevat onder meer een artiestendatabase, een concertagenda en een boekingspagina. “Er gaat enorm veel tijd zitten in zo’n website”, zegt Pellis. “De Antwerpse muziek vraagt veel energie”, treedt Van Dyck bij. “Maar we merken wel dat het loont.”

Liever Sanne

Van Dyck startte ruim drie jaar geleden met Sanne FM. “Ik had er totaal geen idee van hoe de respons zou zijn, maar ben blij de stap te hebben gezet. Het aantal luisteraars groeit nog steeds aan. Sommige programma’s pieken op 4.500 luisteraars. Voor een radiozender die helemaal drijft op de inzet van vrijwilligers vind ik dat geen slecht resultaat.Of de naam Sanne de lading dekt? “Het kindje moest nu eenmaal een naam hebben. Ik heb zelfs even gedacht om de radiozender Diana te noemen, maar vreesde dat het publiek die zou associëren met een beruchte sauna in Zundert. Dus liever Sanne dan.”

’t Zen waai

Voor Pellis is de website slechts één manier om de Antwerpse muziek te promoten. Wekelijks presenteert hij het programma Oep trot deur groet Antwarpe op Sanne FM en met de groep ’t Zen waai hoopt hij volgend jaar hoge ogen te gooien. “Maar eerst staat er op 21 januari nog een Antwaarpsen Avond in muziekcafé Aura in de Hoogstraat op het programma. Man Huys, Bertje en Peter De Herdt gaan voor onvervalste Antwerps ambiance zorgen!”

info: www.antwaarpsemuziek.be, www.sannefm.be

Antwaarpsen Avond, Muziekcafé Aura, Hoogstraat 34, Antwerpen, 21 januari, 20u, toegang gratis.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio