© Dirk Kerstens

Al 2.000 kandidaten aangemeld voor meting luchtkwaliteit

De inschrijvingen voor de grootschalige meetcampagne naar stikstof en fijn stof lopen als een trein. Gisterenavond hadden zich reeds 2.000 kandidaten aangemeld op de website van 'CurieuzeNeuzen', een initiatief van de Ringland Academie.

Jo Van Beylen

Antwerpen is een hotspot wat betreft de concentratie aan stikstof en fijn stof. Initiatieven zoals de lage-emissiezone zullen de luchtkwaliteit in de binnenstad verbeteren, maar de overkapping van de Ring staat nog steeds ter discussie. Door inwoners gedurende vier weken in te schakelen in een grootschalig meetproject, CurieuzeNeuzen, willen de experten van de Ringland Academie de huidige luchtkwaliteit in Antwerpen in kaart brengen.

“De campagne is pas zaterdagmorgenvan start gegaan en 's middag stond de teller reeds op 1.200 kandidaten”, reageert professor Filip Meysman, specialist milieuchemie bij de Vrije Universiteit Brussel enthousiast. “Die respons toont dat de Antwerpenaar bezorgd is over de luchtkwaliteit in zijn stad en tegelijkertijd nieuwsgierig is naar de situatie in zijn eigen straat.”

“We hebben het beoogde aantal van duizend vrijwilligers reeds ruim overschreden, maar geïnteresseerden mogen zich blijven inschrijven tot 13 april. Er zijn ook nog enkele blinde vlekken in de stad waar we nog steeds burgerwetenschappers voor zoeken : de Diamantwijk, de Wilde Zee, het gebied tussen de Vlaamse en Waalse Kaai en de Schelde, het Eilandje en bedrijven, scholen en ziekenhuizen in de buurt van de Ring.”

www.curieuzeneuzen.org

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring