© Museum Mayer van den Bergh@KULeuven, Lieve Watteeuw

© Museum Mayer van den Bergh@KULeuven, Bruno Vander Meulen

© Museum Mayer van de Bergh@KULeuven, Bruno Vander Meulen

1/3

Museum Mayer van den Bergh pakt uit met twaalfde-eeuws handschrift

Het Museum Mayer van den Bergh zet dit najaar een handschrift uit de twaalfde eeuw in de kijker.Conservator-restaurator Lieve Watteeuw onderzocht het boek en deed verrassende ontdekkingen.

Fritz Mayer van den Bergh had een neus voor kunst. In 1895 kocht hij van de familie Beaucarne uit Ename een evangeliarium uit de twaalfde eeuw. Het boek werd onlangs geconserveerd, onderzocht en gedigitaliseerd door conservator-restaurator Lieve Watteeuw. “Het is altijd een beetje triest als ik een boek na de conservatie uit handen moet geven”, glimlacht Watteeuw. “We zijn met dit handschrift toch wel acht maanden bezig geweest en dan bouw je er een band mee op.”

Het boek ontstond in de benedictijnenabdij van Saint-Amand-les-Eaux rond 1160-1200. Het bevat vier volbladminiaturen die de evangelisten voorstellen en grote versierde initialen. “Het boek is gemaakt door iemand die vertrouwd was met het werk van de zogenaamde Meester van Sawalo, een van de belangrijkste miniaturisten uit de twaalfde eeuw”, vertelt Watteeuw. Het handschrift is zijn originele boekband kwijt. “Ik vermoed dat het handschrift opnieuw werd ingebonden tegen het einde van de achttiende eeuw”, zegt Watteeuw. “Jammer genoeg behandelde de boekbinder het te veel als een boek dat gedrukt werd op papier. Perkament is een dierenhuid, dat moet je de mogelijkheid geven om te bewegen. Bij een te strakke inbinding gaan de bladzijden golven.”

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - editie stad

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio