© WH

Kennismaken met de kerk om de hoek

De Nacht van de Antwerpse Kerken wordt stilaan een traditie. De vierde editie heeft plaats op 8 augustus en staat in het teken van restauratie en vernieuwing. Primeert het monument of de kerkgemeenschap?

Jo Van Beylen

Liefst zeventien kerken, een recordaantal, zetten hun deuren open op 8 augustus. Het zijn niet alleen kerken uit de binnenstad, maar ook uit Berchem, Merksem en Linkeroever. “Het evenement biedt meer dan ooit de gelegenheid om kennis te maken met de kerk van 'om de hoek'”, zegt pastoor Rudi Mannaerts, bezieler van Toerisme Pastoraal Antwerpen dat de Nacht organiseert.

De voltooiing van de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die vijftig jaar geduurd heeft, staat dit jaar in de kijker. “Dat is natuurlijk terecht,” zegt Mannaerts, “maar we mogen niet vergeten dat de voorbije vijftig jaar in Antwerpen verscheidene kerken met de steun van de overheid werden gerestaureerd. Die restauraties en de invloed van het Tweede Vaticaans Concilie op de inrichting van de kerkgebouwen staan centraal tijdens de Nacht van de Kerken.”

Een rondleiding van Rudi Mannaerts gisteren in de Sint-Andrieskerk gaf al even een voorproefje van wat de bezoekers op 8 augustus mogen verwachten.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Stad

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio