© jb

© jb

© jb

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Emabb biedt voortaan Industriana QR-code aan: er zijn 18 geselecteerde erfgoedsites in België in Europees project

Emabb vzw, industrieel erfgoed rond de baksteennijverheid is een van de 18 locaties in België die het label 'Industriana'met QR-code heeft ontvangen, waarmee dit industrieel erfgoed in Europa kan gepromoot worden.

Jan Boey

E-FAITH, Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Ergoed in samenwerking met VVIA, Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw heeft meegewerkt aan het zogenaamde Europese COSME-project, 'Genius Loci' dat het industrieel en technisch erfgoed van KMO’s wil promoten en ontsluiten. Het doel van het Genius Loci-project, gefinancierd door het Europese COSME-programma, is het bevorderen van toerisme rond het Europese industriële erfgoed.

"Omdat COSME een EU-programma is dat zicht richt tot kleine en middelgrote ondernemingen, zet ‘Genius Loci’ ook het erfgoed van de KMO’s op het voorplan. Voor de sector ‘industrieel erfgoed’, die nog al te vaak met de grote nijverheden vereenzelvigd wordt, leverde dit een belangrijke invalshoek op", legt voorzitter Luc Verbeeck van Emabb (ecomuseum en archief van de Boomse baksteen) uit, tevens voorzitter van de VVIA. Ze zijn verdeeld over drie sectoren: brouwerijen, textiel en kleinijverheid. Bij de brouwerijen vindt u Brouwerij Het Anker (Mechelen) en bij de kleinijnverheid staat ook 't Geleeg (Boom) genoteerd. "Deze Industriana QR-code op dit label, biedt het voordeel dat we via dit platform niet alleen EMABB kunnen promoten maar ook het Rupeliaans landschap in zijn geheel", legt Luc Verbeeck uit.

De officiële labels met QR-code werden door Mark Andries, kabinetschef van Vlaams Minister President Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, aan de geselecteerde sites uitgereikt in de gerenoveerde brouwzaal van de brouwerij De Hoorn in Leuven.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio