© jb

Studie voor overkapping A12 is besteld

Het schepencollege heeft beslist een studie over de overkapping van de A12, waarop zonnepannelen worden geplaatst via het raamcontract aan het Puurse studiebureau Talboom toe te kennen.

Jan Boey

Eerder al heeft de gemeente het idee geopperd om de A12 te overkappen. "De bezorgdheid omtrent de problematiek over de A12 is voor onze inwoners immers dagelijkse realiteit. Ze worden geconfronteerd met lawaai, fijn stof en gevaarlijke situaties", legt schepen Dany Bosteels (Open VLD) uit.

In een overleg met Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) bleek dat er budget voorzien is voor het aanbrengen van geluidswerende schermen. "Dat lijkt ons een dure investering die het probleem niet oplost. De zogenaamde sleuf A12 na de Rupeltunnel richting Antwerpen overkappen, biedt volgens de gemeente Boom veel meer voordelen: minder of geen geluid en het reduceren van fijn stof", verduidelijkt burgemeester Jeroen Baert.

In de collegezitting van 6 maart is deze opdracht via het raamcontract aan het Puurse studiebureau Talboom toegekend. Die studie moet meer duidelijkheid over de uitvoering brengen. Het is schepen Bosteels menens nu ook blijkt dat Eandis interesse heeft in het project. "Het plan is om de A12 vanaf Reet tot aan de Rupeltunnel te overkappen en vol te leggen met zonnepanelen. Dat kan uiteraard gefaseerd verlopen. De opbrengst wordt geschat op zo'n 12 tot 14 Megawatt of zowat de helft van hele hele verbruik van elektriciteit door de Bomenaars op jaarbasis", legt hij uit. De hele sleuf overkappen betekent een oppervlakte van zo'n 90.0000m², wat volgens Eandis goed zou zijn voor 56.000 zonnepanelen. De schepen voorziet in het plan dat Bomenaars die nu de mogelijkheid niet hebben om zonnepanelen op hun woning te leggen, om welke reden ook, mee te laten investeren. Dat betekent dat voor wie mee investeert er dan een verrekening op de elektriciteitsfactuur komt.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio