© jb

Gust Laureyssens viert 30-jarig jubileum als vrederechter

Op 16 december is het voor Gust Laureyssens precies dertig jaar geleden dat hij benoemd werd tot vrederechter in het kanton Boom. Volgend jaar staat het pensioen voor de deur.

Jan Boey

Vrederechter Gust Laureyssens (65) behoort met zijn dertig jaar vrederechter op de teller tot het kleine kransje vrederechters in het land die al zoveel dienstjaren hebben. Hij legt uit altijd gepoogd te hebben om midden de mensen te staan, onder meer door zijn inzet in het lokale socio-culturele wereldje. "De hartenklop van de maatschappij in al zijn geledingen voelen. Rechtvaardige beslissingen nemen is het juist aanvoelen tussen recht en billijkheid", zegt hij.

Daarop vertelt hij over zijn eerste uren als vrederechter. "Vandaag worden magistraten begeleid en krijgen ze heel wat feedback. Toen ik dertig jaar geleden benoemd werd, gebeurde dat 's morgens en zonder enige vorm van begeleiding, laat staan een opleiding ter zake en heb ik in de namiddag al mijn eerste vonissen geveld. De toenmalige hoofdgriffier zei me na die eerste uitspraken: 'Dat heb je goed gedaan mijnheer de vrederechter'. En toen ben ik zo fier als een gieter huiswaarts gekeerd", vertelt hij al lachend. Hij heeft in die dertig jaar heel wat zien veranderen, al zijn er ook de constante en weerkerend zaken die veel te maken hebben met de tijd van het jaar. De vrederechter hoopt voor eind volgend jaar met pensioen te mogen en hoopt dan wat reistijd in te halen. "Wat verre reizen maken daar droom ik van, want tot nu toe is me dat haast nooit gelukt", besluit hij.

Lees het hele verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - editie Zuid

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio