© jb

Eerste vrouwelijke brandweervrouw van het land is creatief bezig met unieke juwelen

Sandra Caluwaerts is vlotjes bezig haar jeugddromen te realiseren. Haar living is voorlopig nog haar atelier om aan haar uniek handgemaakte juwelen te werken. Inmiddels verbouwt ze in Klein-Willebroek een pand om Amica Mea wat 'grootser' aan te pakken.

Jan Boey

Een bezoek ten huize van Sandra Caluwaerts (46), Oostvaartdijk 20, in het pittoreske Klein-Willebroek, laat u niet onberoerd. Met veel passie en enthousiasme praat ze over haar loopbaan en het creëren van handgemaakte (zilveren) juwelen. "Elk stuk dat ik maak is uniek. Het gebeurt in samenspraak en samenwerking met de klant van ontwerp tot uitvoering. Zo kunnen de dromen van de klant en het kunnen van mezelf zo kort mogelijk op elkaar worden afgestemd. Niet alles is immers technisch mogelijk om uit te voeren", legt ze uit. Oorspronkelijk is ze van opleiding regentes plastische kunsten. "Ik heb vele jaren les gegeven en inmiddels ben ik nog fulltime werkzaam als projectmanager bij de pedagogisch begeleidingsdienst van het GO! in Brussel. Ik had nood aan meer creativiteit en volgde een cursus 'Edelsmeedkunst en juweelontwerp'. Zo'n 10 jaar geleden beperkte het zich tot iets ontwerpen en maken voor een vriend/vriendin, familie...maar al snel deed de mond-aan-mond-reclame zijn werk". Sinds twee jaar is ze zelfstandige in bijberoep met haar zaak Amica Mea. Omdat haar dagtaak teveel tijd opslorpt kan ze voorlopig haar droom van voltijds juwelen ontwerpster nog niet uitvoeren. Ooit was Sandra Caluwaerts één van de eerste vrouwelijke brandweermannen in België. "Ik woonde toen nog in het Limburgse Leopoldsburg en was daar samen met nog een dame de eerste vrijwilliger bij de brandweer als vrouw. We haalden toen nog het nationale nieuws met dit gegeven", geeft ze nog lachend mee.

Elke tweede zondag van de maand houdt ze in haar woning/living de juwelenwinkel open. Daar kan u niet alleen terecht om wat te kopen of te bestellen, maar ziet u haar gewoon aan het werk. Omwille van de nakende feestdagen is de Oostvaartdijk 20 uitzonderlijk geopend op zaterdagen 10 en 17 december en zondagen 11 en 18 december, telkens van 12u tot 18u.

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio