Brooikensdag: plattelandssfeer voor een dag terug in dorpskern van Reet

Print
Boom / Rumst - Het vijfjaarlijks topevenement 'Brooikensdag' in Reet, nu zondag 18 september, zit in de laatste rechte lijn. U kan zich verwachten aan een honderdtal stands, activiteiten en voorstellingen die bovendien volledig gratis zijn. Kortom een dorpsfeest voor jong en oud.

De organisatoren van de vzw Brooikensstoet maken van de editie 2016 een feest voor de hele familie, kortom voor jong en oud. De geschiedenis van de Brooikensstoet start in 1474, toen Jan Carley de Jonge overleed. In zijn testament liet hij opnemen dat aan de armen, die zijn jaargetijden zouden bijwonen, brood moest uitgedeeld worden. De gewoonte om op de eerste zondag na Lichtmis tarwebroodjes uit te delen onder de naam 'Broeyckensdach' bleef bestaan tot 1681. Om allerlei redenen is het gebruik toen stopgezet. De draad 'Brooikens' werd in 1961, naar aanleiding van het 650-jarig bestaan van Reet terug opgepikt met de Brooikensstoet: een historische evocatie van dat stukje Reetse geschiedenis, die sindsdien om de vijf jaar de sfeer van het Reetse plattelandsleven oproept. 

U kan zich met de Brooikensdag op 18 september verwachten aan een dag boordevol amusement, animatie, muziek-, dans- en toneelvoorstellingen, verrassende activiteiten, lekker eten en drinken en nog veel meer. Dit alles uitgesmeerd over een omloop van een tweetal kilometer tussen Eikenstraat en Begijnenbossen en Berkenlaan, met het Brooikensplein als centraal punt. Er staan Foodtrucks, het Breugeliaans dorpscafé, verderop een ‘Duvelhoek’ en wijn- en koffiebar.

Na 18u tot middernacht gaat het feest verder op het Brooikensplein met muziek en een verrassingsoptreden. De jeugdvereniging KLJ houdt vrijdagavond een zomerbar open en op zaterdagavond organiseert de Rumstse jeugdraad een DJ-wedstrijd op het Brooikensplein. Radio Brooikens zendt ook zondag een hele dag live uit via FM 99.6 MHz. http://www.brooikensstoet.be

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio