Johnny Claes doet mee aan Belgisch Kampioenschap orgeldraaien

Foto: JB

Johnny Claes doet mee aan Belgisch Kampioenschap orgeldraaien

Print
Willebroek - Johnny Claes (57) is een van de twee orgeldraaiers van de provincie Antwerpen die zondag deelneemt aan het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in Maldegem.

Het gaat om de 8ste editie van dit sinds enkele edities om de twee jaar georganiseerde orgelkampioenschap waaraan zondag 18 september 14 draaiorgelspelers deelnemen, maar u kan er 19 bekijken en beluisteren. "Het gaat om het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi-)professionele draaiorgelspelers mogen deelnemen. De draaiorgels worden opgesteld langs een parcours in het centrum van Maldegem. Er wordt gespeeld vanaf 13.30u", legt organisator Yves Panneels uit. Hij was professioneel verbonden aan Geert Hoste waarop deze stand up comedian in 2004 met de eerste editie er een wisselbeker met zijn naam aan gaf.

Naast Frans Demedts uit Essen, neemt Johnny Claes, die sinds 1986 in Willebroek woont, deel voor de provincie Antwerpen. Hij kreeg via zijn vader de smaak te pakken van het orgeldraaien. Om aan het BK mee te doen, leent Johnny een orgel bij kompaan Bjorn Ysebaert, omdat dat orgel in staat is om de drie registers apart te gebruiken via een knop. "Dat maakt het spannend, uitdagend, boeiend en moeilijker. Ik heb weinig tijd gehad met dit orgel te oefenen, maar ik heb het voordeel over een orgelboeken te beschikken die vrij uniek zijn," legt hij uit.

http://www.draaiorgel.be en http://www.mechamusica.be

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio