Wommelgem gastvrij voor de bij

Print
Wommelgem - Op de samentuin ’t Schootsveld zal het nu al hoorbare gezoem van bijen straks nog veel harder klinken. “Er staan al drie kasten in onze gloednieuwe bijenhal, maar er is plaats voor nog veel meer”, aldus initiatiefnemer Johan Buys van de milieuraad.

De Week van de Bij’, die de Vlaamse overheid had uitgeroepen van 28 mei tot 4 juni, werd in Wommelgem afgesloten met een bijenwandeling. Milieuschepen Marc Dierckx (Gemeentebelangen), Marc Demaere (samentuin ‘t Schootsveld), Johan Buys (milieuraad), Leen Schellekens (milieudienst) en Johan Vanham (Biebond Boechout) namen zo’n veertig geïnteresseerden op sleeptouw voor de verkenning van de nieuwe bijenlus.

“Dat is een educatief leerpad van 6,5 km met start aan sportcentrum ’t Brieleke en de daar gelegen prairietuin, en aankomst bij de nieuwe bijenhal op ‘t Schootsveld”, vertelt duurzaamheidsambtenaar Leen Schellekens.

“Onderweg passeer je zo langs verschillende plekjes in onze gemeente die tonen welke mogelijkheden je zelf hebt om bijen een volwaardig menu te geven. Bomen, struiken en vast planten vormen een duurzame hoofdschotel en voorzien de bij van het levensnoodzakelijke stuifmeel en de nectar. Bomen en struiken geven meerdere kubieke meters bloemen die elk jaar opnieuw bloeien. Een van de meest bijenvriendelijke soorten is sporkehout. Het is een zeer mooie plant met hele kleine bloempjes. Een echte magneet voor bijen.”

Onderweg heeft de gemeente tal van leerrijke platen voorzien en ook bijenhotels voor solitaire bijen. Eind- en hoogtepunt van de wandeling is de nieuwe bijenhal die werd opgericht dankzij de helpende handen van de Biebond Boechout en de samentuin. Er staan nu al drie bijenkasten met elk 40.000 honing-producerende  insecten.  De gemeente en de Biebond willen er nog bijplaatsen.

 “De nabijheid van het Fort-domein, met veel water en planten, de recent aangeplante fruitbomen en het feit dat hier geen giftige stoffen gebruikt worden zal hun populatie snel doen toenemen”, vertelt ervaren imker Johan Vanham. “We brengen onze eigen kasten naar hier over en het is de bedoeling dat we ook Wommelgemnaren opleiden tot imker. Daarnaast willen we hier ook scholen rondleiden en erg aanschouwelijk uitleggen waarom bijen zo belangrijk zijn.”

De bijenhal is aan de voorzijde uit voorzorg afgesloten met een net uit gewapend beton. De bijen kunnen erdoor, maar mensen niet. Het educatie deel aan de achterkant is nog niet volledig afgewerkt. Het is de bedoeling dat het zeker tegen september klaar zal zijn om klassen te ontvangen.

Bijenliefhebbers kunnen zich melden bij milieudienst@wommelgem.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio