Blij weerzien met Braembib: 500 Schotenaren verkennen gerestaureerd monument

Print

Gids Erik Block met de groep Braembib-fans van 13 uur. Foto: JAA

Schoten - In september wordt de Schotense bibliotheek terug vol boeken en cd’s gestoken en op 18 november komt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ze officieel openen, maar de Schotenaren kregen in juni al een preview in het in ere herstelde Braem-monument. Al is de renovatie ook na vijf jaar nog steeds niet helemaal voltooid.

Zo’n 500 inwoners gingen in op de uitnodiging voor een exclusieve verkenning van het voorlopig nog lege gebouw. Een initiatief dat mede werd ingegeven door het feit dat de gemeente, met Vlaamse steun, ruim 3 miljoen euro heeft gestoken in de renovatie.

Erik Block, zelf architect en schepen van o.m. Ruimtelijke Ordening, was één van de gidsen in de lege Braembib. Hij is van CD&V-signatuur, maar kan zich helemaal terugvinden het werk van zijn socialistisch geïnspireerde collega Renaat Braem (1910-2001). Block vertelde tijdens de rondleiding trouwens dat ook de Schotense architect Piet Janssens heel wat verdiensten heeft aan het gebouw.

Block toonde de bezoekers onder meer hoe onder leiding van het bureau Driesen-Meersman-Thomaes veel van de fraaie details uit het oorspronkelijke ontwerp terugkeerden. “In de grote uitleenzaal heeft Braem de vier natuurelementen willen verenigingen”, aldus de gids. “Dat is nu opnieuw duidelijk zichtbaar: de lucht via de ijle lichtkoepels, de aarde door de auberginekleur van de vloerbekleding, water en vuur in de vorm van een fonteintje onder de trap naar de galerij, en een open haard tussen de lees- en tijdschriftenzaal. Echt branden gaat die haard wellicht niet doen, maar er komt wel een simulatie. Ook de oorspronkelijke uitleenbalie van Braem komt niet terug omdat ze niet meer functioneel is.”

De mooie vertelschelp uit polyester in de jeugdafdeling is terug veilig voor gebruik. Meegenomen is dat je straks ook met een glazen lift naar boven kan. De koker krijgt een binnenwand bestaande uit een kunstwerk vol boekenruggen naar een idee van de Gentse architect-kunstenaar Wouter Verbrugghe. Maar de lift is nog niet klaar en dat is niet het enige manco dat overblijft.

“Grootste probleem vormt de cementgebonden gietvloer in het gebouw”, toont Erik Block een alles behalve fraai resultaat vol kringen en scheuren. “Wellicht heeft de aannemer de vloer te snel laten drogen. Hoe dan ook, de gemeente wil een nieuwe en perfect vloer alvorens de facturen betaald worden.”

De deadline voor afhandeling van dit nieuwe dispuut zal wel al september zijn want nog langer uitstel voor ingebruikneming van dit gebouw lijkt geen optie.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio