© JAA

© JAA

1 / 2

21-jarige Belgisch kampioen snooker Jeff Jacobs aangemoedigd door 85-jarige grootvader

De looks en de cool van wereldkampioen Mark Selby heeft hij al. En met die verrassende Belgische titel is voor Jeff Jacobs (21) nu ook de eerste prestigieuze prijs binnen. “Professioneel snookerspeler? We zullen wel zien. Ik wil net zo graag aan de slag in het accountancy kantoor van mijn ouders”, aldus de jonge Schildenaar.

jaa

Sinds een paar weken is café Nova op de Turnhoutsebaan gesloten. De toekomst van het bekende snookercafé in Schilde is onduidelijk. “Ik hoop dat het terug opengaat want hier maakte ik als veertienjarige zelf kennis met de snookersport. Ik bezocht Nova toen voor het eerst samen met mijn vader keerde er later steeds vaker terug, na mijn schooltijd op het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle. Later verhuisde ik naar Matchroom in Schijnpoort en sinds 2012 is Andy’s Snooker in Brasschaat mijn vaste oefenstek, want thuis staat geen snookertafel. Andy Tan Wang Chooi, die van Maleisisch afkomst is, en zijn vriendin ShiWah Fong runnen aan de Oude Baan een hele mooie zaak met zes snooker- en drie pooltafels. Ook mijn club Cue Aming is hier thuis.”

Jeff krijg je niet snel nerveus. Dat zie je meteen. “Die rust en kalmte kunnen bewaren is één van mijn sterke punten ja. Daarnaast heb ik van jongs af gevoel voor alle balsporten. Dat bleek al tijdens de gymles in basisschool Wonderwijzer, maar ook later toe ik als speler aansloot bij SK Schilde. Ik kon technisch ook goed overweg met zo’n grote voetbal”, aldus de snookerkampioen.

Hoewel Jeff eerder vier nationale jeugdtitels aan zijn keu reeg, kwam het winnen van het kampioenschap bij de heren vorig weekend in Sint-Truiden toch als een verrassing. Hij versloeg topper en oud-Schotenaar Kevin Van Hove met 7-4. Ook na het wegstoppen van de laatste bal, reageerde Jeff cool en zeker niet uitbundig na wat toch wel een topprestatie genoemd mag worden.

“Zo kennen wij hem ook. Onze Jeff laat niet gauw emoties zien”, zegt grootmoeder José Deridder. De kampioen knikt. “Het is ook helemaal anders dan een doelpunt scoren op het voetbalveld”, vervolgt Jeff. “In snooker hangt het zelden af van één moment. Ook deze winst in de finale werd geduldig opgebouwd. Maar natuurlijk was ik heel blij, zeker nu ik begin juli ook samen met Luca Brecel, de enige Belgische profspeler, naar de World Cup mag in China en uitkom tegen de Engelse en Aziatische topspelers. Dat wordt een hele ervaring. Ik zal er misschien ook de huidige wereldkampioen Mark Selby ontmoeten. Mensen zeggen dat ik op hem lijk.”

Grootvader Leo Luysterborg (85) was er bij toen zijn kleinzoon in Sint-Truiden de grote beker overhandigd kreeg. En of hij trots is, al heeft Jeff het snookertalent niet van hem geërfd, geeft grootvader toe. Grootmoeder vindt de spanning tijdens zo’n wedstrijd te hoog oplopen en blijft liever thuis supporteren. Maar ze naaide wel het logo van sponsor Accofin netjes op het zwarte wedstrijdhemd van Jeff.

“Accofin is het boekhoud- en fiscaalbureau van mijn ouders, Herwig Jacobs en Ann Luysterborg in Schilde en Knokke”, vertelt Jeff. “Mijn broer Thomas is al medezaakvoerder. Misschien ligt daar ook wel een toekomst voor mij. Ik studeer nu handelswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven, campus Antwerpen. Dat diploma wil ik zeker halen, welke kant het ùmet mijn snookercarrière ook opgaat.”

Het snooker levert Jeff niet alleen speelplezier en roem op. Hij ontmoette rond de tafel ook zijn hartsvriendin Yana Shut. “Zij is een uitstekende speelster uit Wit-Rusland. We hebben elkaar twee jaar geleden leren kennen op een internationaal jeugdtoernooi. Daar hebben we zelfs tegen elkaar gespeeld in competitie. Nee, ik heb haar niet laten winnen. Het werd 3-2 voor mij, al was het niet zonder moeite, geef ik toe.” (lacht).Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio