Kunst maar ook wel wat kitsch op het plein

Print
Wommelgem - De cultuurraad moet de naam Kunst op het plein misschien eens herzien. Grote kunst en fiere ambachtslui waren er zaterdag zeker, maar we zagen op de Kerkplaats ook nogal wat niet handgemaakte juweeltjes en andere prullaria blinken in de lentezon.

Het weer had niet beter kunnen zijn voor dit tweejaarlijks evenement, met dit keer veertig standhouders. Toch werd het geen overrompeling. “De gemeente heeft toch wat weinig reclame gemaakt”, vindt Lie Van Herck, een kunstenares die haar doeken niet ver moest verplaatsen want ze woont in de Torenstraat. “We kregen pas begin deze week een brief met uitnodigingen die we naar relaties konden sturen. Die zijn uiteraard niet meer tijdig toegekomen. Een gemiste kans”, aldus de schilder die onder meer inspiratie haalt bij de petanquesport.

Aan François Woodburn, die namens muziekvereniging De Eendracht de praktische organisatie op zich nam, lag het alvast niet. Op vraag van voorzitter Ludgaar Boogaerts, voorzitter van de organiserende cultuurraad, had hij samen met zijn zus Rita gezorgd voor een goede ontvangst van de kunstenaars en ook de gemeente had zoals beloofd de nodige tenten opgesteld. De clubkas van de harmonie mag beter worden van dit evenement, al was het ook hiervoor beter geweest als de toeloop wat groter was geweest.

Onder meer Hugo Celen, die helemaal uit Kwaadmechelen was gekomen en met veel precisie met de kerk als decor zijn Limburgse tafereeltjes afwerkte, liet zich niet ontmoedigen door het feit dat de Wommelgemnaren de vinger op de knip hielden zaterdag. Martje Geylen en Guido Moons keken met veel bewondering toe. “Ik ben wel een kunstliefhebber. Maar we komen eigenlijk vooral voor de gezelligheid naar hier”, vertelt ze.

Ook planten op de juiste manier bijknippen is een kunst, toch zeker voor bonsai-liefhebbers zoals Gonda De Smedt en Jacqueline Henne van Ikeda. Zij hadden voor Kunst op het Plein een mooie stunt bedacht: wie deelnam aan de workshop en voorzichtig de takjes van een Japanse azalea leerde knippen, kreeg zo’n boompje gratis mee naar huis. Die kans lieten José Lenaerts en Marleen Van der Auwera niet liggen.

De grootste kunst was te bewonderen bij de stand van de pas geopende tapasbar Ensueño op de Kerkplaats. Boven heeft uitbater Johan Fierens plaats gemaakt voor een jong veelbelovend kunstschilder uit Deurne. Gianni Wackenier is pas 23, maar uit zijn kunstwerken spreekt al het metier van een gelauwerd artiest. Hij toonde zaterdag eigen werk, maar benadrukte dat hij in Ensueño ook andere kunstenaars een forum wil geven. Zo zijn de muren er nu ingenomen door werken van de ondergewaardeerde overleden kunstenaar uit Berchem Lod De Maeyer (1903-1981).

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio