Muzieklabo Inclusief bekroont eerste decennium met prachtig concert

Print
Wijnegem / Schilde - Annelies Van Mol en Philip Segers moeten stilaan overwegen om het woord ‘labo’ in de naam van hun levensproject Muzieklabo Inclusief te vervangen door ‘instituut’. In een laboratorium wordt geëxperimenteerd. Maar na tien jaar staat het buiten kijf dat hun aanpak echt werkt. Het jubileumconcert met deelname van bijna alle 57 melomanen met een beperking was niet alleen ontroerend mooi om te beleven, maar klonk ook gewoon goed.

Echte pioniers zijn het; Annelies en Philip. Het echtpaar gaf muziekles aan de academie van Wijnegem, maar stelde tien jaar geleden vast dat een belangrijke groep muziekliefhebbers in het officiële muziekonderwijs uit de boot viel. “Voor kinderen met het syndroom van Down, dyslexie, verlamming, autisme en leerstoornissen van uiteenlopende aard is notenleer niet haalbaar. Het gaat in de traditionele muziekles ook te snel voor hen”, stelde Annelies vast.

Ze kreeg van pedagogisch directeur Chris Jacobs carte blanche om het eens met een andere aanpak te proberen. “We hadden geen plan en hebben dat eigenlijk nog steeds niet”, vertelt Annelies, die een heilig geloof heeft in de kracht van intuïtie. Dat buikgevoel, gekoppeld aan creativiteit, veel empathie en eindeloos geduld, heeft al heel wat vruchten afgeworpen.

De veertien jongeren die in 2007 hun eerste muzieklessen kregen, waren er zaterdag nog allemaal bij op het podium. Dat op zich is al veelzeggend. Ze volgen nog altijd muziekles bij Annelies, Philip of één van hun drie collega’s Ann Weyenberg, Jozefien Cotteyn en Jana Grootjans, een muziektherapeute. Die versterking was nodig want Muzieklabo Inclusief telt intussen 57 leerlingen, in leeftijd variërend van 7 tot 66 jaar. De docenten weten uit elk van hen ritme en vaardigheden te halen, hoe groot de beperking van mentale of fysieke aard soms ook is.

Het wordt bijna wonderbaarlijk wanneer die leerlingen dan ook nog eens in verschillende ensembles samenspelen en tot heuse melodieën komen. Soms blijft de nadruk op ritme liggen met dank aan de vele percussie-instrumenten, maar soms klinkt het echt subtiel en wordt het haast jazz of krijgen de nummers een meditatief effect.

“Make your dreams come true” was het motto van het jubileumconcert en voor de 57 volgelingen van Muzieklabo Inclusief en hun ouders zijn alvast enkele dromen uitgekomen. “Dankzij jullie hebben we een heel andere dimensie van onze Willem leren kennen”, vertelt zijn mama. “Hij kan nu noten in kleuren lezen. Hij kan met zijn vingers over de toetsen dansen. Hij kan zich concentreren, maar bovenal is hij een fiere jongeman die geniet van muziek en dat hij dit zelf kan produceren met zo veel plezier. Een hele wereld is voor hem open gegaan.”

Karen Wollaert uit ’s-Gravenwezel, mama van Lars (20), is al even dankbaar. “Lars, die autistisch is en ook en een motorische gehandicap heeft, heeft sinds hij met de muzieklessen begon veel meer zelfvertrouwen. Op een podium zie je de anders schuwe in zichzelf gekeerde jongen elke keer weer helemaal openbloeien. Intussen speelt hij al djembé, xylofoon en zelfs piano. En dan moet je weten dat hij normaal niet tegen drukte en lawaai kan. Maar onder invloed van Annelies en Philip verandert hij in een echt podiumbeest.” (lacht)

Gelukkig kreeg Muzieklabo Inclusief de jongste jaren niet alleen mooie woorden, maar ook de erkenning die het verdient. In 2013 werd Annelies van Mol verkozen tot Vlaams leerkracht van het jaar en intussen steunen de gemeentebesturen van Wijnegem, Schilde en Zoersel, die samenwerken in deze academie, de verdere ontwikkeling van het labo met volle overtuiging. En heel belangrijk: intussen heeft inclusief muziekonderwijs op meerdere plaatsen in Vlaanderen zijn intrede gedaan.

Meer info over Muzieklabo Inclusief

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio