Diabeet-atleet Peter Van Rompaey wil finishen in Marathon des Sables

Print
Wommelgem - Vandaag loopt Peter Van Rompaey de North C Trail: 50 km door de duinen van Koksijde. Een flijke tocht, maar toch is dit klein bier in vergelijking met de Marathon des Sables, die Peter van 7 tot 17 april als eerste Wommelgemnaar en vooral als tweede Belgische diabeet ooit tot een goed einde wil brengen. “Ik zeg het al sinds de diagnose op m’n tiende gesteld werd: suikerziekte zal me niet stoppen”, aldus de diabeet-atleet

Peter Van Rompaey (42) is erfelijk belast met diabetes, die type 1 genoemd wordt en dus niet te wijten is aan slechte eetgewoonten of ouderdom. “Intussen al 32 jaar let ik goed op m’n voeding en neem ik dagelijks mijn insulinespuitjes om een bloedsuikercrash te voorkomen. Onder meer oud-Anderlecht-voetballer Pär Zetterberg heeft aangetoond dat diabetici tot topprestaties in staat zijn. Ook mij heeft de aandoening er nooit van weerhouden om actief te sporten.”

Meer zelfs Peter Van Rompaey was in zijn jonge jaren een subtopper in de atletieksport. Op de korte afstanden spurtte hij tegen Patrick Stevens, Erik Wijmeersch en andere snelle jongens. “Met het ouder worden ben ik me gaan toeleggen op duursporten. Ik nam samen met echtgenote Kristien Bamps, ook een diabetes type 1-lijdster, enkele keren deel aan de Vélo Afrique, de meerdaagse fietstocht voor het goede doel door Senegal waarvan veldrijder en vriend Tom Meeusen peter is. Ook met ultralopen probeerde ik mij sportief verder uit te leven.”

Tijdens één van die wedstrijden over zeer lange afstand leerde Peter, die bij busbouwer Van Hool werkt, Olivier Kronal uit Heverlee kennen. Die slaagde er in 2015 in om als eerste Belg ooit met diabetes 1 te finishen in de legendarische Marathon des Sables: 250 km lopen door de woestijn van Marokko in zeven dagetappes bij een gemiddelde temperatuur van 45 C°.

“Die krachttoer werkte inspirerend”, vertelt Peter en hij besloot om zelf te gaan ervaren wat die uitputtingsslag met zijn lichaam zou doen. “Al ga ik dit avontuur niet alleen aan om m’n eigen grenzen te verleggen. Het logo van de Diabetes Liga, en dan meer bepaald de jongerenafdeling, prijkt niet toevallig op mijn shirt. Ik wil via sponsoring geld inzamelen voor kampen en voorlichting, maar wil jonge lotgenoten ook tonen dat met diabetes het goede en actieve leven niet hoeft te eindigen. Onder meer Brouwerij Duvel kwam al met een aardig bedrag over de brug. Ik hoop aan 1000 euro te geraken.”

10 kg 'bagage'

Peter lijkt vier weken voor de afreis naar Marokko zowel fysiek als mentaal klaar voor de slijtageslag in de woestijn. Zijn uitrusting is indrukwekkend. Er zijn de rug- en buideltas gevuld met vooral voeding, maar ook met een matras en slaapzak voor ’s nachts. Samen is weegt die ‘bagage’ 10 kg. Naast die extra ballast en de extreme omstandigheden, die voor alle andere 1350 deelnemers hetzelfde zijn, komt er voor Peter natuurlijk de constante zorg bij over zijn glucosewaarden.

“Gelukkig is er de Freestyle Libre, het kleine draadloze apparaatje dat in connectie met een sensor op mijn bovenarm heel precies en op elk moment mijn waarden toont”, demonstreert de atleet. “Met één insulinepen regel ik mijn koolhydraten (suikers) in m’n voeding. Een andere pen houdt mijn glucosewaarden op peil. Daarnaast kan ik rekenen op de uitstekende sportvoeding van Hammer Nutrition: repen en gels. De twee grote bidons met drank worden bij elk checkpoint opnieuw gevuld.”

Peter hoedt zich voor al te veel optimisme. Het wordt afwachten hoe zijn lichaam onder meer op de hitte zal reageren. Maar hij kreeg alvast groen licht om te starten van dokter Pascale Abrams, specialiste hormoonziekte in het Sint-Augustinusziekenhuis. Een geruststelling voor echtgenote Kristien, die de meerdaagse marathon van manlief  met de vier kinderen vanop afstand via de computer zal volgen. “Toch een beetje met een bang hartje”, bekent ze. Peter belooft dat hij haar heel frequent zal briefen, met de duim naar omhoog hopelijk.

www.petervanrompaey.be – gift voor Diabetes Liga kan via BE36 0015 6439 5081

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio