74-jarige vakman Willie Coppens is held van Braembib-werf

Print

Willie Coppens (74) aan het werk: op vakmanschap en passie voor je beroep staat geen leeftijd. Foto: JAA

Schoten - Dat de Braembibliotheek er eindelijk terug mooi begint uit te zien, is onder meer te danken aan de 74-jarige (!) natuursteenlegger Willie Coppens uit Hansbeke. Op 21 april zal de bib klaar zijn.

De lijdensweg van de Braembibliotheek is intussen bekend. De gemeente Schoten kan er wellicht een gooi mee doen naar de titel van langst durende bouwwerf van ons land. Ruim vijf jaar na de ontruiming van het door Renaat Braem ontworpen gebouw, is er nu toch zicht op de heringebruikneming.

“Tegen 21 april zou de laatste bouwvakker hier verdwenen moeten zijn”, aldus schepen van Patrimoniumbeheer Luc Van Gastel (CD&V). “De indrukwekkende verwarmings- en klimaatregelinginstallatie draait al. De lift wordt binnen enkele weken verwacht. De kostprijs van het project Braembib is intussen opgelopen tot 3,03 miljoen euro. De gemeente zal hiervan 2/3 betalen. De rest wordt gesubsidieerd. Het meubilair en de inrichting werden nog niet verrekend in deze bedragen.”

Held van de Braembibwerf is zonder twijfel Willie Coppens, van het gelijknamige bouwbedrijf uit het Oost-Vlaamse Hansbeke. 74 is hij, maar hij krijgt er maar niet genoeg van. Gelukkig maar, want zijn stielkennis is alom gewaardeerd. De voorbije maanden was het voor kenners een waar genoegen om de man met de gouden handen aan het werk te zien. Heel zorgvuldig en met liefde voor de materialen en de monumentale bibliotheek deed hij onder meer het 400 m² grote voorplein opnieuw stralen door een paar duizend natuurstenen mooi in mozaïekvorm te leggen op een stevige fundering van gestabiliseerd zand. “Anders gaan ze binnen de kortste keren weer inzakken”, weet de ervaren stielman zeker. Die nam ook de plantenvakken in baksteen voor zijn rekening. Straks keren ook de originele houten zitbanken terug.

Als de Braembibliotheek ooit opnieuw officieel geopend wordt, mag Willie Coppens niet op de gastenlijst ontbreken.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio