Heraanleg Kuipersstraat moeilijke periode voor bewoners en handelaars: "Met lijkwagens op de dool"

Print
Schoten - Maandag start de gemeente met de heraanleg van de Kuipersstraat tot woonerf. De werken zullen vier maanden duren. Begrafenisondernemer Daems maakt zich zorgen over haar lijkwagens.

De Kuipersstraat, een druk gebruikt zijstraatje van de Churchilllaan, is al enkele jaren volledig versleten. Het wegdek bestaat nog uit kasseien, al ligt er een dun laagje asfalt overheen. Op hete dagen smelt dat steevast weg.

“De bestaande riolering kan worden gerenoveerd zonder dat ze opgebroken moet worden. Bovengronds wordt de straat van gevel tot gevel heraangelegd en na een lange inspraakronde omgevormd tot een woonerf”, zegt schepen van Openbare Werken Wouter Rombouts (N-VA). “Het verkeer zal er zich straks moeten houden aan de snelheidslimiet van 20 km/u en mag er enkel in de parkeervakken geparkeerd worden. Het voet- en fietspad van de Churchilllaan wordt verhoogd aangelegd en krijgt de functie van snelheidsremmer bij het inrijden van de Kuipersstraat. Aan de andere kant van de straat wordt het fietspad van de Vordensteinstraat doorgetrokken en krijgen fietsers voorrang op uitrijdend verkeer.”

Het gemeentebestuur en rioolbeheerder Rio-link investeren samen ongeveer 400.000 euro in deze werken. Bewoners zijn tevreden dat hun straat eindelijk aan de beurt is en ook de omvorming tot woonerf, een eis van veel bewoners, kan op instemming rekenen. Het verlies van acht parkeerplaatsen ligt gevoeliger en er heerst ook onvrede over het feit dat de gemeente geen bewonerskaarten wil uitdelen om tijdens de werken op de Markt te parkeren.

Hinderkorting en dolende corbillards

“Het wordt een moeilijke periode”, zegt Machteld Gheysens, zaakvoerster van de bekende sportspeciaalzaak Sport Equipe. “Het ontwerp oogt mooi, maar aan het verkeer dat hier massaal doorrijdt, zal dat woonerf niks veranderen. De gemeente zou beter eerst werk maken van een globaal mobiliteitsplan alvorens straten herin te richten en verkeerstromen vast te leggen.”

Sport Equipe blijft open tijdens de werken en geeft een hinderkorting van 15%. Bij Begrafenissen Daems, zit José Daems-Roelen met een ander probleem: “De eerste weken mogen we met onze drie grote lijkwagens nog door de Kuipersstraat, waar zich de inrit bevindt tot onze koelruimte. Maar vanaf april, wanner de straat volledig afgesloten wordt, moeten alle kisten naar binnen via onze aula aan de Churchilllaan. Ik reken op begrip van de politie want onze wagens zullen vaak op de stoep moeten staan de komende maanden.”

“We vinden voorlopig ook geen garage om onze grote wagens te stallen”, aldus nog José Daems-Roelen. “We dachten even aan het magazijn van de voormalige drukkerij Witbo hierover, maar dat lukt niet. Onze wagens maken een hele grote draaicirkel. Wie in de buurt nog een geschikte stalplaats heeft, mag het ons melden.”

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio