Lot  bolprunussen Leo Van Hullebuschstraat bezegeld

Eric De Swaef (Groen) in zijn Leo Van Hullebuschstraat, voorlopig nog even met bolprunussen. Foto: JAA

Lot bolprunussen Leo Van Hullebuschstraat bezegeld

Print
Schoten - Als er in Schoten, gelijk waar, een boom gekapt wordt, staat Groen op haar achterste poten. Als de gemeente in de straat van Groen-fractieleider Eric De Swaef de bijl boven haalt om 25 bomen om te leggen, klinkt er natuurlijk zeker protest.

Eric De Swaef woont al 38 jaar in de Leo Van Hullebuschstraat, de straat langs één van de kerhofmuren. De bomen die vroeger tegen de die kerkhofmuur stonden, werden meer dan tien jaar geleden al gekapt en vervangen door struiken. Zopas nam het schepencollege de beslissing om straks ook de 25 resterende bolprunussen aan de kant van de huizen te verwijderen.

“Ze verkeren in een te slechte conditie en de onderhoudskosten lopen te hoog op”, aldus Erik Block (CD&V), schepen voor Leefmilieu. “Om diezelfde redenen gaan ook de 26 bomen in de Venstraat eruit. Maar er komen later zeker nieuwe bomen in de plaats.”

Eric De Swaef en zijn echtgenote Mirjam zijn gehecht aan de bomen, waarvan er ook één vlak voor hun huisdeur staat. “Ik weet zelf niet welke soort het is (bolprunus dus), maar hun bolvormige kruin brengt iedere lente weer groen in deze drukke straat. Het zal met spijt in het hart zijn dat ik die zal zien omhakken”, aldus De Swaef.

Timing

Het Groen-raadslid heeft begrip voor de argumentatie van het schepencollege. “Ik zie ook wel dat ze hier niet ideaal gedijen op die piepkleine oppervlakte, nauwelijks een stoeptegel groot. Het is fijn dat er nieuw groen in de plaats komt, maar dat moeten dan wel echte bomen worden en geen excuus-struikjes. En ik verwacht ook dat de gemeente zal wachten met het uitdoen van onze bomen tot de nieuwe bomen gekocht en plantklaar zijn. Er is geen enkele haast bij om de Leo Van Hullebuschstraat voor langere tijd zonder groen te zetten.”

“Het probleem van de bomen in de Leo Van Hullenbuschstraat, en trouwens ook in veel andere straten, is hun standplaats. Door de soms zeer beperkte plantvakken, een erfenis uit het verleden, kunnen de bomen niet volwaardig uitgroeien. Ze blijven dan wel even leven tot dat de wortels ook geen uitweg meer vinden, dan sterven ze af. Onze voorgangers probeerden, met de beste bedoelingen, bomen te planten in een bloempot voor een sanseveria”, maakt Erik Block de noodzaak tot ingrijpen duidelijk met een vergelijking.

Beeldbepalend

Vorig jaar keurde de gemeenteraad een nieuwe groenvisie goed. “Een van de punten daarin is dat we voortaan zullen kiezen voor minder bomen, maar dan wel exemplaren die kunnen uitgroeien tot volwaardige bomen. Die zijn veel beeldbepalender dan de kleine straatbomen, leven veel langer en vergen bijna geen onderhoud”, aldus Block.

De milieuschepen haalt nog graag aan dat de gemeentediensten momenteel bezig zijn met het aanplanten van liefst 120 nieuwe laanbomen, waaronder 24 in de Sluizenstraat, 20 op de hondenweide Churchilllaan, 14 in de Kalstraat, 10 aan de ingang van domein Borgeind en 14 in de Veerhuisdreef.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio