© JAA

Gemeente en provincie confronteren Albert Van Dyck met hedendaagse kunstenaars

Iedereen curator in Schilde

Voor zijn nieuwe tentoonstelling put het Museum Albert Van Dyck uit de omvangrijke kunstcollectie van de Provincie Antwerpen. Het opzet is origineel: animistische werken van de ‘thuisspelende’ artiest confronteren met hedendaagse kunst van onder meer Koen van den Broek en Sam Dillemans.

jaa

Albert Van Dyck (1902-1951) was één van de vaandeldragers van het animisme. “De prachtige landschappen van onze gemeente inspireerden hem meer dan 20 jaar lang. Schilde heeft 298 werken van Van Dyck in bruikleen van de Vlaamse Gemeenschap”, aldus schepen van Cultuur Kathleen Krekels (N-VA).

Toen Van Dyck begon als kunstenaar, was het expressionisme de gezaghebbende kunststroming in de Vlaamse kunstwereld. Als animist reageerde hij hierop. Hij richtte zich meer op het introspectieve. Albert Van Dyck evolueerde naar een zuiver picturale schilderkunst, waarbij hij vooral aandacht schonk aan het kind en aan het schrale Kempische landschap, in het bijzonder de omgeving van Schilde waar hij verbleef.

De gemeente en provincie laten nu een ander licht schijnen op de figuratieve werken van Van Dyck. “Uit onze rijke collectie, die wegens de bouwwerken aan het provinciehuis tijdelijk dakloos is, hebben we voor deze gelegenheid een selectie gemaakt of beter gezegd laten maken”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). “We gingen te rade bij veertig inwoners van Schilde. Jong en oud, met uiteenlopende bezigheden, interesses, fascinaties. Ieder van hen koos uit de zowat 2500 kunstobjecten zijn/haar favoriete werk. En vertelde ook waarom net dat hem of haar boeit of raakt.”

Tentoonstelling “Schilde kiest kunst” tot 31 maart 2017 in Museum Albert Van Dyck, Brasschaatsebaan 30 Schilde.

Lees het volledige verhaal dinsdag in Gazet Van Antwerpen editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio