Bekend oud-wielrenner Ludo Van der Elst overleden

Print
Schilde - In het huis in de Molenstraat, waar hij zijn hele leven gewoond heeft, is dinsdag op 88-jarige leeftijd Ludo Van der Elst overleden. Van der Elst is wellicht de bekendste beroepsrenner die Schilde heeft voortgebracht.

 “Toch ontdekte Ludo maar toevallig dat hij talent had om hard te fietsen”, weet Paul Vekemans van de heemkundige kring Scilla. “Bij een bezoek als supporter aan een koers in Balen, bleek dat iedereen kon deelnemen. De jonge Ludo werd meteen zesde in zijn allereerste koers. In de jeugdreeksen reeg hij de zegekransen vervolgens aan elkaar.”

In 1953 kon Ludo van der Elst  beroepsrenner worden. Hij was zowel op de weg als op de piste actief en reed tegen onder Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy. Hij werd gesteund door lokale fietshandelaars en mecaniciens zoals Louke Van Veldhoven, Bert Franken en Jef Simonts. Tot zijn mooiste overwinningen behoren de Kempische Pijl in zijn eigen Schilde (1956-1957), de Omloop van de Was Scheldekant (1954), de Grote Prijs van de Stad Sint-Niklaas en de Omloop der Vlaamse Gewesten (1955) in Brussel. Hij behaalde ook ereplaatsen in de Vierdaagse van Duinkerken en het Kampioenschap van Zurich.

Ludo trouwde met de zus van één van zijn grootste concurrenten Maria Maegh. Na zijn loopbaan als beroepsrenner reed hij vanaf 1959 om den brode met de vrachtwagen rond om petroleum te bedelen.  De rouwplechtigheid voor Ludo Van der Elst wordt maandag 12 december om 13.30 uur georganiseerd bij Uitvaartzorg Peeraer op de Turnhoutsebaan in Wijnegem.

 

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio