© JAA

© Rudi Van Beek

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"80% van inwoners zal flink minder belastingen betalen”

N-VA en Durf! verrassen met Wijnegemse variant van tax shift

Nadat de N-VA-Durf!-coalitie enkele weken geleden met de billen bloot moest als gedupeerde in het Optima Bank-faillissement, pakt het nu uit met een stunt. “Door onze eigen variant van de tax shift zal de grote meerderheid van onze inwoners straks rond 200 euro minder gemeentebelastingen betalen”, aldus de schepenen Leen Wouters (N-VA) en Tom Dijckmans (Durf!), architecten van de maatregel.

jaa

De verschuiving van de fiscale inkomsten door de federale tax shift vormde de aanleiding voor de meerderheidspartijen N-VA en Durf! om ook de gemeentelijke belastingen te herbekijken.

Momenteel bedraagt de aanvullende personenbelasting (APB) 7%. “Vanaf 2017 willen we dit percentage verlagen naar 5,5%, flink onder het Vlaams gemiddelde dat in 2016 7,27% bedroeg”, vertelt schepen van Financiën Leen Wouters (N-VA). “Om de investeringen op peil te houden en de dienstverlening te optimaliseren, verhogen tegelijkertijd de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OOV) naar 1350 opcentiemen. Ook dat tarief blijft onder het Vlaams gemiddelde (1397). Momenteel hanteert de gemeente nog een tarief van 1175.”

Met een handelsoppervlakte van liefst 60.000 m² wordt het Wijnegem Shopping Center de grote verliezer van de lokale tax shift. SCMS-Ceusters, de groep die het grote winkelcentrum beheert voor de eigenaars, waaronder Chinese investeerders.

“Wij zullen de 15% verhoging van de lokale belastingen doorrekenen aan de 250 huurders van de winkelpanden”, vertelt directeur Axel Ceusters. “Dit is niet min. Anderzijds kan ik begrip opbrengen voor de maatregel van de gemeente. Laat ons hopen dat de Wijnegemnaren hun gestegen koopkracht straks on één van onze winkels zullen verzilveren.”

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio