© JAA

Bloemen en balletdanseressen zo fijn in het echt

Kunstschilder Pieter Wagemans na 20 jaar terug in Kasteel Van Schoten

Pieter Wagemans greep twee jaar geleden net naast de cultuurprijs en is de meeste onderschatte kunstenaar van Schoten. Wagemans’ tentoonstelling in het Kasteel van Schoten dit weekend (3-4/12) biedt gelegenheid tot een hernieuwde kennismaking met zijn hedendaags en nu ook romantisch realisme.

jaa

Bijna foto’s lijken het. Zo precies brengt de nu 68-jarige kunstenaar, die beroeps halve art director was bij Janssen Pharmaceutica, de objecten en tegenwoordig steeds vaker ook mensen aan op doek. Door het gladde oppervlak is haast niet te zien dat de taferelen laag na laag, met olieverf, tot stand komen. Zoiets kan alleen maar dankzij een scherp opbservatievermogen, 45 jaar ervaring als kunstschilder en een berg talent.

De laatste tijd combineert Pieter Wagemans zijn bloemenkunst vaak met een vrouwenfiguur, wat leidt tot een stijl die je als romantisch realisme kan omschrijven. “Ik heb inderdaad al heel wat mooie jonge vrouwen bij me in het atelier gehad. Het meisje dat ook de affiche siert is Yana Breugelmans, een model die zopas nog een derde plaats behaalde op Miss Fashion 2017. Daarnaast doe ik vooral beroep op danseressen uit het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Die fijne ballerina’s verdienen met hun zedig modellenwerk voor mij een centje bij. Ze zien er vaak al even fijn uit dan de blaadjes van de bloemen.”

Voor deze excpo in het Kasteel van Schoten selecteerde Pieter Wagemsn veertig werken die hij de voorbije tien jaar maakte. De meeste komen van bij zijn vaste galerist in Londen Gladwell & Patterson. De gemiddelde prijs van een doek schommelt tussen de 1500 en 6.000 euro.

Meer info www.pieterwagemans.be

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio