© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

1/5

“Stan van Samang in brand steken was maar klein bier. Het kan veel spectaculairder”

Spelenderwijzer brengt wetenschapsshow in de klas

Leerkrachten die echt niet meer weten hoe ze hun leerlingen warm moeten maken voor wetenschappen, kunnen de hulplijn van vzw Spelenderwijzer bellen. Patrik Claes (41), doctor in de biochemie uit Wommelgem, en Hans Van Hoof (36), leraar wetenschappen uit Wilrijk, komen graag ter plaatse met hun proefmobiel. Met wat rommel, water en een lucifer maken ze droge leerstof plots heel spectaculair.

Het was gisteravond één van de meest beklijvende momenten in Belgium’s Got Talent. Jurylid Stan Van Samang werd door Hans en Patrik gebruikt als proefpersoon. Zijn hoofd werd nat gemaakt en de twee kandidaten lieten collega-jurylid Niels Destadsbader vervolgens met behulp van met methaangas, gevulde zeepbellen en een aansteker plots een vuurkegel tevoorschijn toveren, die tot hoog boven de bros van de zanger vorm kreeg.

“Het is één van de eenvoudige proeven waarmee we in de klas wetenschappelijke principes aanschouwelijk voorstellen aan de kinderen”, vertelt Hans. “Stan liep geen gevaar omdat water veel warmte kan absorberen en we wisten dat de brandende bellen tijdig zouden opstijgen. Zuiver methaangas is nu eenmaal lichter dan lucht. Ongevaarlijk dus, al raden we niet aan om dit thuis te proberen. Het aftappen van gas van de huishoudelijke leidingen is niet evident, zeker wanneer je de kraan zou laten openstaan.”

Presentatoren Koen Wauters en Laura Tesoro stuurden de wetenschappelijk onderlegde speelvogels terug naar huis. “Jammer. De kegel kon groter geweest zijn mocht Stan Van Samang zijn hoofd kaler had geschoren die avond. Als wij dit doen, trekken we een condoom over het hoofd. Dat oppervlak is heel glad. Dan werkt het beter’’, lacht Hans.

Op televisie mogen de grondleggers van Spelenderwijzer voorlopig dan niet meer te zien zij, in de Antwerpse scholen zullen ze de komende maanden nog vaak optreden om de saaie wetenschapsles op te leuken.

Meer op www.spelenderwijzer.be en op het YouTube-kanaal van Spelenderwijzer.

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio