Alle lichten op groen voor windmolens langs Albertkanaal

Foto: RR

Alle lichten op groen voor windmolens langs Albertkanaal

Print
Schilde / Ranst - Ecopower beschikt sinds vorig maand zowel over een milieu- als een bouwvergunning voor de drie windturbines op de Water-Link-site in Oelegem. Alvast de gemeentebesturen van Ranst en Schilde beslisten om niet langer in beroep te gaan tegen de bouwtoelating. Een concrete aanvangsdatum voor de constructiewerken is er nog niet.

De geplande bouw van de molens is een initiatief van coöperatie Ecopower. “De turbines komen te staan op de Kanaaldijk op het grondgebied van Oelegem, gemeente Ranst”, licht projectleider Luc Vermeeren van Ecopower toe. “Ze zullen voldoende elektriciteit produceren om 4200 gezinnen te voorzien. Maar dat is theorie want in de praktijk zal in dit geval 2/3 van de uit wind gehaalde stroom dienen om de zuiveringsinstallaties van Water-Link duurzaam te doen draaien. Ecopower investeert 9 miljoen euro in de drie turbines in Ranst.”

Groene energie

De plannen voor de windmolens zetten een carrousel van vergunningsaanvragen en beroepsprocedures in werking. Die draaimolen kwam op 5 augustus voorlopig tot stilstand met de uitspraak van de Gewestelijk Stedenbouwkundig Ambtenaar. Die besloot ondanks heel wat bezwaren van omwonenden en een verrassend negatief advies van de gemeente Ranst, dat zich eerder positief had opgesteld tegenover het project, toch een bouwvergunning af te leveren.

“Na rijp beraad hebben we besloten om hiertegen geen verder beroep aan te tekenen”, vertelt schepen voor Leefmilieu Tine Muyshondt (CD&V). 

Lees het volledige verhaal vrijdag in Gazet Van Antwerpen edities Noord en Zuid

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio