Seepjes zijn beter dan zeepjes

Wakkere burgers Dirk Similon, Marijke Van de Venne, Miriam van Beek, en Lies Van Bauwel, hier met dochtertje Jolijn, vinden dat ook Schoten best wat meer ambitie mag tonen op het vlak van afvalvoorkoming en deeleconomie. Foto: JAA

Promoteam voor meer duurzaamheid organiseert Zero Waste Week

Seepjes zijn beter dan zeepjes

Print
Schoten - Met de Zero Waste Week willen enkele geëngageerde Schotenaren meer inwoners warm maken voor autodelen, afvalarm leven en deeleconomie. Er is ook een workshop ‘handwassen met seepjes’, en dat is geen spelfout.

Tegen 2020 een zero-waste city worden? Onmogelijk denkt u? Capanorri (Italië), New York City (VS), Buenos Aires (Brazilië) en San Francisco (VS) geloven erin. Dankzij een sterke zero waste beweging kan een afvalvrije stad daar de nieuwe realiteit worden. Wakkere burgers Miriam van Beek, Marijke Van de Venne en Lies Van Bauwel vinden dat ook Schoten best wat meer ambitie mag tonen op dat vlak. Daarom nemen ze deel aan de internationale Zero Waste Week.

“Wij zijn alle drie al een tijd heel bewust bezig met afvalvoorkoming, niet vervuilend vervoer en delen”, vertelt Miriam Van Beek, die op de school Vita et Pax werkt. “We maken deel uit van de lokale transitie-beweging die gelooft dat we veel van de mondiale problemen lokaal kunnen oplossen. Zelf groenten kweken en uitwisselen. Eén wagen delen door meerdere gezinnen. Geen plastic zakjes aannemen in de winkel. Dat soort dingen.”

De meeste Schotenaren liggen duidelijk nog niet wakker van transitie en met een gevarieerd programma wil het trio de kring verbreden. “Veel van de geplande activiteiten hebben een grotere  bewustwording tot doel: deze aarde is kwetsbaar en de bronnen zijn niet onuitputtelijk”, vertelt Marijke Van de Venne. “We beginnen vandaag met een actieve deelname aan de Gaasketelkoerse op het Gasketelplein. We zullen er samen met de milieudienst promotie maken voor het autodeelproject van Schoten. In primeur stellen we ook een initiatief voor dat het ruilen en samen gebruiken van kinderfietsjes stimuleert. Kinderen groeien daar toch zo snel uit.”

Meer info pop www.schotenintransitie.be

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen editie Noord.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio