© JAA

Kleine Bloemenstoet met minder wagens maar veel dahlia's

Keano Van Honsté (6) en tientallen andere kinderen zijn er klaar voor: zondag trekken ze hun met in totaal 200.000 dahlia’s versierde wagentjes door de straten van Wommelgem. De Kleine Bloemenstoet, één van de topevenementen in de gemeente, is aan zijn 55ste editie toe.

jaa

De uitstraling van de bloemenstoet in Wommelgem is nog altijd groot. Het was wijlen onderpastoor De Vadder die de optocht in 1962 de naam gaf omdat hij een stoet wilde maken met wagens waar de kinderen in konden mee rijden, zonder gevaar te lopen van die grote wagens te vallen die in de meeste andere bloemenstoeten uitrijden.

“Dat was ook in Wommelgem zo”, vertelt, Paul Van den Broeck (56) van het organiserend comité. “De grote Bloemenstoet was in 1990 uitgebloeid, maar de kleine stoet is altijd blijven bestaan. Al moet ik toegeven dat onze jubileumeditie van 2016 niet het verhoopte deelnemersveld oplevert. De stoet zal bestaan uit 16 wagentjes. Dat zijn er acht minder dan vorig jaar. We moeten nog uitzoeken wat de reden is. Onze stoet is meer dan ooit een Wommelgems onderonsje geworden. Groepen uit andere gemeenten zijn met de jaren afgehaakt.”

Toch wordt de Kleine Bloemenstoet zondag feestelijk ingeluid met een receptie voor sponsors en medewerkers. “Zonder hen zouden we deze traditie niet in ere kunnen houden. Zij stellen onder meer prijzen ter beschikking”, beseft Van den Broeck. “Het kost ons toch telkens flink wat geld om deze stoet op wieltjes te laten lopen. De gemeente steunt ons gelukkig, onder meer om zonder morren straten en pleinen af te sluiten voor ons parcours. Daarop organiseerden we vorig jaar ook een gocartrace. Een geestige try-out, maar de formule bleek te weinig volk op de been te brengen. We maakte te veel verlies.”

Onlangs was er in de gelieerde bloemenstoetgemeente Loenhout paniek wegens een tekort aan bloemen. De dahlia’s wilden niet groeien door de hitte. “Wij gaan er genoeg hebben”, verzekert Paul Van den Broeck. “We werken al enige tijd goed samen met de stoeten van Loenhout, Blankenberge en Sint-Gillis-bij-Dendermonde. We hebben een overeenkomst dat we van hun bloemen kunnen overkopen. Bovendien zijn er nog altijd een viertal dahliavelden in Wommelgem die bloemen leveren.”

Efteling

Vrijdag mochten alle deelnemers, de kinderen en hun aanhang, de bloemen komen halen aan de gemeentemagazijnen. De familie Van Honsté zal er zijn. Gerrit, geboren en getogen Wommelgemnaar, en Wendy doen voor de tweede keer mee en zullen vanavond alles in het werk stellen om het wagentje dat zoon Keano zal voorttrekken, zo opvallend mogelijk te versieren. “We gaan iets mooi maken rond De Efteling en meer bepaald Carnaval Festival, de darkride van het pretpark”, vertelt mama Wendy.

Of Keano in de prijzen valt, zal zondagavond blijken wanneer de jury, bestaande uit kunstenaars , haar evaluatie heeft gemaakt van al het fleurigs dat zondag door Wommelgem trekt.

Kleine Bloemenstoet Wommelgem, zondag 18 september. Verzamelen vanaf 13 uur op Kerkplaats me animatie. Vertrek om 14.30 uur voor kleine ronde door centrum. www.kleinebloemenstoet.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio