Drijvend festival als orgelpunt van De Vaart Verjaart

De jonge organisatoren van het drijvend cultuurfestival De Vaart Verjaart: Jan Goetghebeur, Matthias Spapen, Yannick Simons en Leonie Candau. Bart Soetewey was afwezig bij de fotoshoot. Foto: JAA

Vaarttheater brengt Hamlet op het water

Drijvend festival als orgelpunt van De Vaart Verjaart

Print
Schoten - Met een filmvertoning, toneelvoorstellingen en concerten op het water zet Schoten dit weekend een punt achter het verjaardagsfeest van ‘de vaart’. Met dank aan het MOOOV filmfestival en de jonge bemanning van Het Vaarttheater.

Al een heel jaar vieren de gemeenten gelegen langsheen het kanaal Schoten-Dessel dat de waterweg gemiddeld 150 jaar oud is. Alvast in Schoten hebben ze het mooiste voor het laatst bewaard. Sinds gisteren ligt er een ponton ter hoogte van het Vaartheater. Zaterdagavond doet dat drijvend platform dienst als projectiekamer voor de vertoning van ‘Le tout nouveau testament’, de surrealistische komedie van Jaco Van Dormael uit 2015 over God die zich onder de mensen mengt en vaststelt wat voor een lelijke wereld hij geschapen heeft. In de hoofdrollen spelen Benoit Poelvoorde en Catherine Deneuve.

“De vertoning start om 21 uur is door iedereen gratis bij te wonen vanop de wandeldijk”, vertelt Schotens Vaart Verjaart-coördinator Lut Roelens.

Vaarttheater

Zondag verhuist het platform van de kant van de Carrefour naar de overkant, de zijde van het Vaarttheater. Dat is sinds 1989 de thuisbasis van Toneelkring Volharding, de bijna 80-jarige toneelvereniging van Schoten. De jonge garde van deze eerbiedwaardige cultuurclub zet haar schouders onder een heus festival op het water. De ‘crew’ bestaat uit Jan Goetghebeur Matthias Spapen, Yannick Simons, Bart Soetewey en Leonie Candau

“Vanaf 12.30 uur brengen artiesten uit eigen kring, maar ook van buitenaf diverse optredens”, gidst Jan me door het drukke programma. “Daniel Muys en Ingrid beginnen eraan met een muzikale mix van latin en rock-‘n’-roll.  Onze acteurs van het Vaarttheater brengen vervolgens een ultieme samenvatting van Hamlet, de productie die we vorige seizoen speelden. Voor de gelegenheid hebben we de Shakespeare-klassieker ingekort tot drie kwartier en omgedoopt tot AquaHamlet.”

Jess Bosco is niet de zoon van Jean-Bosco Safari, maar jong Schotens talent die stand-up comedy brengt, maar Jess is ook een sterke stemmenimitator is. Het drijvend festival gaat verder met de kleinkunst van Steven Beyers en Tom Spoelders en het improvisatietheater van Rony Mielans en Impro Combo. Curain Calls, het bandje van lokale helden Bart Soetewey, Matthias Spapen en Idhuna Degryse die leuke akoestische popmuziek brengen.

Nele Bauwens

Grootste naam op de affiche is Nele  Bauwens, actrice en zangeres . Zij test op de vaart uit of haar nieuwe cabaretvoorstelling ‘Wat een geluk’ niet ten onder gaat in confrontatie met een hopelijk groot publiek. Bauwens begint eraan om 19.45 uur. Het publiek kan zich in het gras vleien op de dijk of plaatsnemen op één van de stoelen die ter beschikking worden gesteld. De kinderen kunnen de hele terecht in de fluistertent, op het springkasteel e bij de grimestand.

Het Vaart Verjaart-festival eindigt rond 22 uur even feestelijk als het begon met een mooi vuurwerk. Volgens Jan Goetghebeur en medeorganisatoren zal het echt de moeite  lonen om op de dijk post te vatten. Kom op tijd want het vuurwerk zal slechts tien minuten duren. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio