Moet baken worden van nieuwe Canalis-wijk rond havenplein

‘Torengebouw’ verdeelt Schoten

Print

Een maquette van het voorontwerp de toekomstige wijk Canalis langs Schoten vaart/. De woontoren is vooraan voorzien, bij brug 14. Foto: Gerd Van Zundert/AID Architecten

Schoten - Zoals de vaart Schoten in tweeën deelt, zo verdeeld zijn de meningen over een iconische en slanke woontoren die bij brug 14 zal verrijzen. Een wolkenkrabber wordt het niet, maar het zowat 30 m hoog baken van de nieuwe Canalis-wijk zal wel opvallen. Tegenstanders zien er een symbool van een gevreesde verstedelijking in.

Er mag dezer dagen geen wijkfeest plaatsvinden, of je treft er Johan Pittoors aan, al dan niet in bijzijn van zijn al even militante dochter Jolien. Met een petitie willen ze Schoten waarschuwen voor naderend onheil: de gemeente zou de poort naad de verstedelijking willen openzetten. Hij doelt op het nieuwe structuurplan dat hoogbouw zou toelaten en zelfs aanmoedigen. “De mensen tekenen vlot want niemand wil dat Schoten een stad wordt”, vertelt Johan.

Bijna duizend handtekeningen heeft hij al en ook op sociale media lokken de vermeende hoogbouwplannen negatieve reacties uit. Het gaat dan vooral over de toekomst van het havenplein  bij brug 14 naast de Villerslei. Daar was vroeger fabriekje Albeton gevestigd. Het strategisch gelegen bedrijfsterrein kwam in handen van Canalis Invest uit Zoersel. Dat heeft architect Gerd Van Zundert van AID Architecten uit Westmalle aan het werk gezet om een ontwerp te maken voor de ontwikkeling van wat nu nog een afgesloten ‘vuile hoek’ is omsloten door kanaal, Villerslei, Heikantstraat en Lossingstraat. Schoten Bad mocht er de voorbije maanden haar bar en tenten opstellen op het terrein van 8800 m².

“Al meer dan een jaar bereiden we in nauw overleg met de gemeente en buurtbewoners plannen voor”, vertelt de architect. “Er is plaats voor zo’n 80 woningen; De meeste komen rond het plein, zoals de gemeente wil, en zullen qua uitzicht refereren naar de oude scheepswerven van de zaat die vroeger gevestigd waren langs de vaart. Het publieke plein zal meer dan de helft van de oppervlakte innemen.”

Blikvanger

Om het plein mooi af te werken, denkt Van Zundert aan een blikvanger aan de rand ervan, vlakbij de brug en Villerslei. Concreet gaat het om een slank en elegant torengebouw van tien niveaus en met een beperkte ‘footprint’ van maximaal 15 op 15 m. Een vergelijking met de woontorens op het Eilandje in Antwerpen loopt mank, maar met z’n 30 m wordt de Canalis-toren wel het hoogste gebouw van Schoten. Overigens staat ook aan het andere kant van het Kanaal, in Dessel bij sas 4, al een uitkijktoren, weliswaar zonder woningen.

Lees de volledige reportage woensdag in Gazet Van Antwerpen editie Noord

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio