© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Sluisdeuren Wijnegem bewegen niet

Sinds zes uur deze ochtend wordt er geen schip meer versast in het grote sluizencomplex van Wijnegem. Een twintigtal ACOD-leden in dienst van De Scheepvaart en andere overheidsdiensten blokkeren er het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal. Alvast in de voormiddag leidde dat nog niet tot lange rijen van wachtende duwvaart- en andere konvooien.

jaa

“Ik verwacht deze namiddag wel meer schippers, al waren ze natuurlijk op de hoogte dat we dit gingen doen. In principe houden we de sluizen dicht tot morgenvroeg”, vertelt Patrick Marivoet, gewestelijk secretaris van de Antwerpse afdeling van de socialistische overheidsvakbond.

“Ook bij De Scheepvaart heerst grote bezorgdheid over de afbouw van de personeelsbezetting. Vooral de lagere C- en D-niveaus dreigen daarvan nu het slachtoffer te worden. Volgens sommige scenario’s wil De Scheepvaart 15 bemanningsposten minder op het Albertkanaal. Kun je je voorstellen dat zo’n gigantisch sluizencomplex als dat van Wijnegem nog maar door één sluiswachter bediend moet worden? Ik denk dat ook de schippers zich vragen moeten stellen of de veiligheid dan niet in het gedrang komt.”

De sfeer aan het piket bij de sluizen van Wijnegem was rustig. Er wapperden rode vlaggen aan de relingen. De meeste rook kwam van de barbecue, waarop dikke worsten lagen te braden. Wijnegemnaren die de fietsbrug over wilden, werden niet gehinderd door de stakers.

Om 5.00 uur vrijdagochtend werd ook een opvaartverbod ingesteld op de Schelde voor schepen die door de sluizen moeten. Het Deurganckdok bleef wel toegankelijk. Door een aantal stakingsposten in de Antwerpse haven raakten onder meer de loodsen niet op hun werkplek. Omstreeks 11.00 uur zou dat verbod worden opgeheven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER