"Tipsor is eerbetoon aan mijn vader-brouwer Emiel Beirens”

Jooz Beirens met het nu opnieuw verkrijgbare Tipsor-bier, voor de voormalige brouwerij aan de Draaiboomstraat. Foto: JAA

Wommelgems bier na 40 jaar opnieuw in de handel

"Tipsor is eerbetoon aan mijn vader-brouwer Emiel Beirens”

Print
Wommelgem - Vanaf zaterdag kunnen chauvinistische Wommelgemnaren opnieuw het legendarische Tipsor-bier drinken. 40 jaar lang bleven ze daarvan verstoken. Maar Jooz Beirens, zoon van de brouwer, diepte het oude recept op en brengt het amberkleurige bier van hoge gisting opnieuw in de handel.

Den Draeyboom floreerde als brouwerij tussen 1817 en 1970. “Eerst grootvader Hypholite, met zijn broer Constant, en later ook mijn vader Emiel maakten er naast het populaire Abdijbier van Bornem ook de fameuze Tipsor”, gaat Jooz Beirens terug in de tijd. “Onder meer bij studenten maar ook andere inwoners van Wommelgem, Wijnegem en Deurne was het in de jaren ’60 en ’70 erg populair bij wie eens wat anders wilde dan gewone pils.”
“In 1970 is vader noodgedwongen gestopt met brouwen. Het was niet meer rendabel. Het mooie hoofdgebouw van de brouwerij, waarin de ketels stonden, staat er nog aan de Draaiboomstraat, nabij de Autolei, maar vandaag zitten er kantoren en handelszaken in. Het Tipsorbier werd nog enkele jaren verder gemaakt en verdeeld door een brouwerij uit Brussel, maar verdween dan stilletjes uit de cafés en winkels.”
Emiel Beirens, die overleed in 1985, zou dit jaar 100 geworden zijn. “Jammer dat hij de verrijzenis van zijn bekende Tipsor-bier niet meer kan meemaken. Je kan niet geloven hoe gepassioneerd hij met zijn vak bezig was. Ik beschouw dit dan ook als een eerbetoon aan mijn vader”, vertelt zoon Jooz Beirens ontroerd aan de vooravond van de herlancering van het Wommelgemse bier.

Lees het volledigeverhaal donderdag in Gazet Van Antwerpen editie Zuid

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio