20 jaar Schotens scholentoernooi voetbal dankzij meester Tom Vinck

“Fairplay even belangrijk als winst”

Print

Meester Tom Vinck met andere organisatoren en het team van Heilige Filippus in de fraaie fairplayshirts en de nieuwe banner ontworpen door Micky Van Laer. Foto: JAA

Schoten - De supporters van Antwerp waren dus niet aan het feest zaterdag, maar op de voetbalvelden van sportpark De Zeurt werd wel uitbundig gejuicht. Daar kreeg het 20ste groot scholentoernooi van Schoten gelukkig zijn beslag, ondanks de hevige regenval van de dagen voordien. “Ik ben trots op dit jubileum en het feit dat hier al 3.000 kinderen aan deelnamen, maar dit is geen eindpunt”, aldus grote bezieler Tom Vinck.

Het eerste grote scholentoernooi van meester Tom Vinck (41), zelf leerkracht in de Sint-Cordulaschool, was destijds meteen een schot in de winkelhaak. En de jubileumeditie van zaterdag vormde hierop geen uitzondering. Op de kleine Freinetschool De Tuimelaar na stuurden alle lagere scholen teams naar De Zeurt. 


 “Teams, in meervoud ja”, verklaart Tom. “We hebben van meet af aan ook meisjes laten voetballen in een aparte competitie. Heilige Familie en Sint-Filippus hadden dit keer te weinig meiden om elk een eigen team in te schrijven en dus brachten ze met Heilige Filippus maar een fusieploeg aan de aftrap. Voor het eerst hadden we dit keer ook een gemengde ploeg: Sint-Eduardus stelde in zijn jongensteam ook enkele vinnige meisjes op. Het geeft aan dat amusement en speelplezier altijd hebben geprimeerd op reglementen en harde competitie.”
Burgemeester Maarten De Veuster kwam na afloopt de bekers uitreiken aan toernooiwinnaars  Sint-Ludgardis (meisjes) en Sint-Cordula (jongens). Kindsheid Jesu leverde de beste doelvrouw en Sint-Cordula de beste doelman. Sint-Cordula (meisjes) en Bloemendaal (jongens) bleken de beste penaltytrappers bij te hebben.


Dit jubileumtoernooi kreeg nog een emotionele uitsmijter. Ghislaine Bauwens, directeur van Sint-Cordula, zette ‘haar’ meester Tom Vinck onverwacht op de middenstip. Het sein voor een mooi huldebetoon. "Je bent dit ooit alleen gestart, maar weet dat je er nooit alleen voorstaat”, zei ze.  Vervolgens weerklonk de voetbalhymne "You’ll never walk alone", kwamen tientallen kinderen, collega's en ex-spelers naar de middenstip met een roos en werd Tom letterlijk in de bloemetjes gezet. 

Lees een uitgebreide reportage maandag in Gazet Van Antwerpen editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio