© JAA

© Roel Hendrickx

© Roel Hendrickx

© IF

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ereburgemeester curator prestigieuze erfgoedtentoonstelling rond art deco

Harrie Hendrickx deelt passie voor Kortrijkse meubelmakers De Coene

Harrie Hendrickx heeft de politiek achter zich gelaten en is anno 2016 gepassioneerd door art deco en meer bepaald al het moois dat de Gebroeders De Coene achterlieten. Wat begon met de aankoop van een wandkast, leidt nu tot het curatorschap van een knappe overzichtstentoonstelling over de broers-meubelmakers en hun invloedrijke Kortrijkse Kunstwerkstede.

jaa

“Hier staat ze”, wijst Hendrickx naar het fraaie meubel in zijn appartement aan de Sint-Cordulastraat. “Ik kocht de kast 12 jaar geleden bij Ron Clarijs, een Nederlandse meubelrestaurateur gespecialiseerd in art deco. Het was liefde op het eerste gezicht tussen mij en de stijl van de Kortrijkse Kunstwerkstede. Later heb ik mijn collectie De Coene nog kunnen uitbreiden met een tafel, kast en zes stoelen, die verweesd waren achtergelaten in een arbeidershuisje in Brugge.”

Unieke combinatie

“Vooral de unieke en in dit geval zeer geslaagde combinatie tussen kunstenaar- en ondernemerschap maakt het verhaal van De Coene zo bijzonder”, vertelt Hendrickx gepassioneerd. “Jozef De Coene (1875-1950) was een getalenteerd meubelmaker, maar ook kunstenaar en een straffe bedrijfsleider. Hij en zijn vennoten stelden in hun grote meubelfabriek bij het rangeerstation in de West-Vlaamse stad op een bepaald moment liefst 3.000 mensen tewerk. Veel grote kunstenaars uit die tijd waren kind aan huis bij De Coene: Stijn Streuvels, Constant Permeke, Gerard Walschap, Herman Teirlinck, Albert Saverys, James Ensor… “

Op aangeven van Noël Hostens, de architect-ingenieur uit Roeselare die zich de voorbije decennia verdiepte in de nalatenschap van De Coene, ging Harrie Hendrickx de uitdaging aan om rond de in het Antwerpse nu misschien iets minder bekende Gebroeders De Coene een overzichtstentoonstelling op te zetten.

Praktisch

Erfgoedtentoonstelling Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene te bezoeken van 8 tot 24 april in het Kasteel Van Schoten, Kasteeldreef 61 in Schoten. Gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Op andere dagen met gids te bezoeken voor groepen. Voor meer inlichtingen Lut.roelens@schoten.be of harrie.lydia@telenet.be

Van 22 tot 24 april is er ook in ’t Arsenaal aan de Sint-Cordulastraat een tentoonstelling gewijd aan de art-decokunstenaars en op 24 april is een uitstap voorzien naar het districtshuis van Merksem, dat volledig werd ingericht met meubels van De Coene.

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - editie Noord

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio