© Collectief Noord

© JAA

© JAA

© Collectief Noord

1 / 4

De Ideale Woning trots op hyperduurzame wijk De Werve Hoef

Woonidylle langs Houtlaan

Wie de buurt kent, zal ervan versteld staan dat de grote weiden in Wijnegem pal naast de Houtlaan met z’n razende verkeer tegen 2030 moet omgevormd zijn tot de meest duurzame woonwijk van Vlaanderen. Een stadsboerderij, boomgaarden, landwegels, haast geen auto’s, zo goed als CO2-neutrale woningen,… De Ideale Woning wil haar naam echt alle eer aandoen met de realisatie van De Werve Hoef, waar plaats zal zijn voor 300 gezinnen.

jaa

“We hebben samen met de gemeente Wijnegem het concept van De Werve Hoef, genoemd naar de oude boerderij die hier sinds 1565 gevestigd was, volledig herbekeken”, vertelt Dirk de Kort (CD&V), voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. “In nauw overleg met het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen en Vlaamse Bouwmeester heeft het Antwerpse bureau Collectief Noord een schitterend nieuw masterplan getekend waarmee we wellicht de meest duurzame woonwijk van ons land kunnen realiseren.”

De wijk krijgt extreem energiezuinige woningen, een minimale terreinverharding en zal zo goed als CO2-neutraal zijn. Bijzonder: de bouwmaterialen zullen worden aangevoerd via het nabijgelegen Albertkanaal zodat er geen vervuilende en files veroorzakende vrachtwagens de weg op moeten.

Maar daar blijft het niet bij. Afgaand op de impressies die Erik Wieërs van architectenbureau Collectief Noord gisteren toonde wordt De Werve Hoef een haast idyllische wijk die sterk afwijkt van de klassieke huisje-tuintje-structuur in de rand of de monotone, vaak wat enge sociale blokken in de stad. Maar hoe kan dat, op een site omgeven door lawaaierige verkeerswegen?

“Toch hebben we wel degelijk rekening gehouden met de Houtlaan. De woningen worden bewust vrij ver van die drukke verkeersweg ingeplant zodat de geluidshinder zal meevallen.”, verzekert achitect Wieërs. En het landbouwverleden van de site krijgt verder gestalte in een andere blikvanger in het masterplan: een stadsboerderij.

Het is de bedoeling dat De Werve Hoef de komende 15 jaar in fases wordt aangelegd. In 2021 verwachten ze de eerste bewoners.

Lees het volledige verhaal woensdag in Gazet Van Antwerpen Noord.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio