© JAA

© JAA

© JAA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wijtschot in de ban van het windturbinesyndroom

Slapeloze nachten, angstaanvallen, hoge bloeddruk, oorsuizingen,… De Schotenaren kunnen afgaand op de getuigenissen van ‘slachtoffers’ van reeds draaiende windturbines in andere gemeenten en ingenieurs van Leefbare Energie Vlaanderen de drie geplande molens langs het Albertkanaal maar best met alle middelen trachten tegen te houden.

jaa

Ongeschonden Wijtschot, het comité dat het verzet leidt tegen de windturbines die Ecopower met goedkeuring van de gemeente wil bouwen, had De Vier Notelaars uitgekozen om de volgens haar onderbelichte negatieve effecten van windturbines in de kijker te stellen. De komst van de molens hebben de gemoederen nog voor de eerste bouwaanvraag danig beroerd, zo bleek uit de hoge opkomst. Meer dan 200 mensen uit de wijken Geuzenvelden, Schotenhof en Donk luisterden in een bloedheet zaaltje meer dan drie uur lang muisstil, vaak met open mond en stijgende verbazing naar al het onheil dat hen mogelijk te wachten staat.Ingenieurs Annemarie François en Jos Van Espen van Leefbare Energie Vlaanderen, dat namens een twintigtal lokale actiecomités het windenergiebeleid op de korrel neemt, focusten op het tekortschieten van Vlarem en andere reglementeringen in het beschermen van omwonenden.Voor de Schotense inbreng zorgde huisarts op rust Johan D’hollander, die tot voor kort een druk bezochte praktijk had in de wijk Deuzeld. “Vooral de nauwelijks hoorbare, laagfrequente bromtonen die de draaiende wieken veroorzaken, zijn de boosdoeners. Die werken als een tijdbom voor het menselijk lichaam.

Ingrid Pichal, die met haar gezin zelf in de Beemdenlaan woont op 450 m van een geplande turbine, is helemaal overtuigd van de impact die dit symbool van groene energie zal hebben op de omgeving. “We zijn bang. Mensen in onze wijk zetten hun huis te koop.”

Opvallend stil, maar aandachtig luisterend in de zaal zaten ook Milieuschepen Erik Block (CD&V) en tal van raadsleden van meerderheid en oppositie. De Groen-raadsleden lijken alvast niet te plooien voor de emotionele pleidooien en blijven achter de windmolens staan. Gewezen Europees Parlementslid en oprichter van Red De Voorkempen Paul Staes, vandaag nog voorzitter van de milieuraad in Schoten, hield een opvallend betoog tegen de windturbines.

Lees de volledige reportage woensdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio