Schutters mikken voor brood, kaas en worst

Foto: JAA

Sint-Sebastiaansgilde heeft buiten sport aandacht voor tradities

Schutters mikken voor brood, kaas en worst

Print
Schoten - De Sint-Sebastiaansgilde, opgericht in 1577, is de oudste vereniging van Schoten, maar de schutters staan nog stevig overeind. Dat bleek gisteren tijdens de prins-, prinses- en ludieke Breughelschieting met alleen maar brood, kaas en worst op de prijzentafel.

Oorspronkelijk werd de prins-, prinses- en Breughelschieting op dezelfde dag als het teerfeest georganiseerd. Dat vond vorige week plaats, na de even traditionele verkiezing van het nieuwe bestuur en misviering in de Sint-Cordulakerk. Ergens vooraan in de kerk staat zelfs nog een door de Sint-Sebastiaansgilde geschonken altaar. Die schenking gebeurde eeuwen geleden .

“Het duidt op de maatschappelijke rol die de gilde altijd gespeeld heeft”, vertelt hoofdman Johan Van Overstraeten, een it’er met een passie voor boogschieten en heemkunde. “Vandaag worden onze leden weliswaar niet meer mee ten oorlog geroepen, zoals vroeger wel gebeurde, maar we bestaan nog altijd en houden eraan om andere tradities in ere te houden.”

Omdat het teerfeest niet bevorderlijk bleek voor de precisie van de schutters tijdens het officieuze clubkampioenschap de dag nadien, werd jaren geleden al beslist om de prins- en prinsesschieting wijselijk een weekje later te organiseren. Christiane Bosmans mikte gisteren het best bij de vrouwen en François Verhaegen mag zich een jaar lang prins noemen.

Lees het volledige verhaal maandag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio