© JAA

© Lode Rubberecht

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Roodborstje telt vooral roodborstjes en mezen

Koning winter had zijn offensief niet beter kunnen plannen. Uitgerekend op de dag van de nationale Natuurpunt-vogeltelling, sloeg hij toe waardoor mezen, vinken andere gevederde tuingasten zich enthousiaster dan anders op de voederplaatsen stortten. Wij telden mee met Lode Rubberecht, Robin (7) en Lizzie (5) van Natuurpunt Schijnvallei.

jaa

Robin. Een meer geschikte naam is nauwelijks denkbaar voor een jonge vogelteller. Robin is namelijk ook de Engelse naam voor de roodborst, het vogeltje. Maar dat was lang niet de enige soort die gisterenmiddag in de tuin van de oranjerie van het Schildehof aanschoof voor de rijkelijke gevulde feestdis die natuurfotograaf Lode Rubberecht en Robins ouders Jens Verwaerde en Rebekka Deleu hadden klaargezet. Zelf kropen ze gezellig binnen in het praatcafé van Natuurpunt Schijnvallei om daar, van achter glas, de score bij te houden op basis van het gefladder rond de voedertafels.

“Koolmees (6) en pimpelmees (7) waren vandaag het talrijkst hier. Er boden zich ook twee roodborstjes aan naast drie vinken, een boomklever en een merel”, overloopt Lode Rubberecht de eindstand in Schildehof. “In m’n eigen tuin zag mijn vrouw ook veel mezen, maar daar spanden de vinken de kroon. Ze waren liefst met z’n twaalven.”“In de tuin van de oranjerie van het gemeentepark wordt normaal niet gevoederd”, vertelt Lode. ‘Ik ben deze week, in het vooruitzicht van het telweekend, speciaal wat komen strooien om de vogels te doen gewennen aan deze voedselbron. Gemengd zaad en zonnebloempitten zijn het meest geschikt. Zelf gooi ik iedere winter toch 45 kg zonnebloempitten en 40 kg ander strooivoer uit. Daarnaast heb ik ook nog verschillende vetbollen hangen. Om kauwen en andere grote vogels op afstand te houden, heb ik tegenwoordig een extra gaas aangebracht rond de zadensilo’s en vetcakes.”

Lees ht volledige verhaal maandag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

Natuurpunt Schijnvallei: www.schijnvallei.be/

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio