Reuzen maken vreugdedans na erkenning als erfgoed

Het reuzenteam met erkenningsmedailles: Fernand Gevaerts, Danny Maes, Nora Augustijns, Henri Van Beneden, Adri Bijl, Jacques Van Camp en Hugo Lambrechts. Patrick Van Hecke, Marc Van Leersum, Simonne Dörflinger en Martin Van Hulle ontbraken tijdens dit fot Foto: JAA

Reuzen maken vreugdedans na erkenning als erfgoed

Print
Schoten - Mie Bol, Den Blekke en Mieke Potlood zijn door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) erkend als immaterieel erfgoed. “We zijn trots want hier is hard voor gewerkt”, toont de Schotense reuzenhoeder Hugo Lambrechts de bijhorende medailles in het bijzijn van zijn reuzenteam.

Toen Hugo Lambrechts zich enkele jaren geleden samen met wijkvereniging Atheneum over de bestaande reus Den Blekke ging ontfermen, was die er niet te best aan toe. “We hebben de aan de lokale harmonie Sinte-Cecilia toegewijde reus met vereende krachten gerestaureerd en met Mie Bol in één tijd een vrouw voor hem gebouwd”, vertelt Lambrechts. “Mie Bol was een legendarische cafébazin. Ze had niet bepaald ideale maten, vandaar haar naam. Maar ze was wel zeer geliefd en een ideaal personage om de kinderen van de wijk wat te leren over de geschiedenis van hun buurt. Vooral het maken van haar hoofd was een huzarenstukje waar kunstenaars Danny Maes, Simonne Dörflinger en Fernand Gevaerts veel van hun tijd, talent en energie hebben ingestoken.”

Nu is het vooral nagenieten van de erkenning van al dat knutselwerk aan de reuzen en de tijdens een plechtigheid in Dendermonde uitgereikte medailles. “We willen onze reuzen nu in vorm houden”, vertellen de bouwers. 

Lees het volledige verhaal dinsdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio