© JAA

Smeulende wensballon landt op meter van strovoorraad boer Jacobs

Boer Jan Jacobs vond op nauwelijks een meter van zijn schuur vol hooi en stro de resten van een half opgebrande wensballon. “Eén vonkje had genoeg geweest om de hele stal in vuur en vlam te zetten”, is hij twee dagen later nog niet bekomen van het voorval.

jaa

Jan Jacobs is de enige nog overblijvende landbouwer van Schoten. Aan de Wijtschotbaan beschikt hij over 125 hectare weiden en teeltgronden en van ’s morgens tot ’s avonds is hij in de weer om zijn 130 koeien en 25 paarden te onderhouden.

“Rond oudejaarsavond ben ik altijd op mijn hoede”, vertelt boer Jacobs. “Met al dat vuurwerk weet ik dat ik mijn beesten beter op stal houd. Maar dit jaar zijn ze al op 30 december beginnen knallen. Toen stonden mijn dieren nog wel in de weide en ze raakten volledig in paniek. Zodanig zelfs, dat één dier het niet heeft overleefd. Het stierf na een hartaderbreuk als gevolg van de stress. De beesten zijn los door de draad heen gelopen.”

Maar de jaarovergang had op de boerderij van Jan Jacobs nog veel erger kunnen aflopen, mocht een wensballon een meter verder zijn geland, niet net naast, maar onder het afdak van zijn halfopen hooischuur. “Hier ligt niet alleen 10 ton hooi opgestapeld, maar ook 20 tot kurkdroog stro. Ik moet er niet aan denken mocht daar een bussel vuur hebben gevat. De hele stal was wellicht afgebrand”, is de jonge boer nog niet goed bekomen van het voorval.

Lees het volledige verhaal maandag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio