160 jaar oud en blakend van gezondheid

Harmonie Sinte-Cecilia viert jubileum met drie uitverkochte variétéshows

Print

De Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia anno 2015, als vereniging 160 jaar oud, maar de leden zijn gelukkig veel jonger. Steeds meer jonge mensen vinden opnieuw hun weg naar de harmonie. Foto: JAA/GS

Schoten - Gewagen van een hype is wat overdreven, maar met drie uitverkochte voorstellingen van de jubileumshow Schoten Boven bewijst de Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia alleszins dat ze ook na 160 jaar springlevend is. “Ik ben trots op die populariteit en misschien nog meer op het feit dat zich de jongste maanden zeven nieuwe muzikanten aansloten”, aldus voorzitter Geert Valgaeren.

Geert Valgaeren (48) is zelf ook nog behoorlijk nieuw als muzikant en zeker als voorzitter. Nog maar een half jaar geleden – in volle voorbereiding op het jubileumfeest van dit weekend – nam de geneesheer-cardioloog de vacante plaats in. “Het gezondheidsbulletin van onze verenging oogt geruststellend”, stelt Valgaeren de diagnose. “Met zowat 35 spelende leden vormen we een mooie groep. En we merken de jongste tijd gelukkig een aangroei van nieuwe muzikanten. Nele Roziers (fagot), Bavo Maes (sax bariton), Simon Dierickx (trombone), Sofie Verschueren (sax alto) zijn echte aanwinsten. Met Katrien Reymer kregen we er ook nog een sterke dwarsfluitiste bij. De meeste van die nieuwkomers zijn bovendien jonger dan 22 jaar. En intussen blijven de aanmeldingen komen. Het aantrekken van jeugdig talent blijft één van de grote uitdagingen voor een harmonie die ook anno 2015 relevant wil zijn.”

Al die leden zijn bovendien sterk gemotiveerd, wat zich vertaalt in druk bijgewoonde repetities. “Ik moet onze muzikanten nu reeds – nog voor de eerste noot van de drie jubileumshows gespeeld is – bedanken voor hun inzet”’, vertelt de voorzitter. “De voorbije maanden blies onze ook al nieuwe dirigent Niko Deman (39) twee in de plaats van één keer per week verzamelen in De Poort om alle partituren in te studeren. We trokken met de hele bende zelfs een dag op afzondering. Dat zijn flinke inspanningen voor een amateurvereniging als de onze. Maar ik kan nu al verklappen: het resultaat is er ook naar. Onze harmonie zal haar veelzijdigheid demonstreren en krijgt voor deze gelegenheid versterking van gastmuzikanten op instrumenten die we normaal niet bespelen bij Sinte-Cecilia: elektrische gitaar, accordeon en contrabas. Er komen zelfs enkele doedelzakspelers een deuntje mee blazen.”

Show Schoten Boven,160 jaar Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia in De Kaekelaar op 6, 7 en 8 november. Alle jubileumconcerten zijn uitverkocht.

Lees het volledige verhaal vrijdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio