Pionier meisjesvoetbal Jef Daems (68) 40 jaar op trainingsveld

Meiden KSK ’s-Gravenwezel dragen hun kleine generaal Jefke op handen

Print
Schilde - Een knieprothese, kunstwreef en nog wel wat lichamelijke ongemakken weerhouden Jef Daems (68) er niet van om nog steeds elke maandag en woensdag training te geven aan de meisjes van KSK ’s-Gravenwezel. Jefke, zo noemen de zowat 40 voetbalmeiden tussen 7 en 15 jaar oud hun kleine generaal want de pionier meet slechts 1 m 58. Maar het respect is en speelplezier zijn omgekeerd evenredig groot.

Veertig jaar al is Jefke Daems verbonden aan dezelfde club: KSK ’s-Gravenwezel. “Ik ben altijd jeugdtrainer geweest. Toen er zich in 1995 plots ook meisjes aanboden op het trainingsveld, ben ik maar met een meisjeswerking gestart. Jongens of meisjes voetballes geven? Dat is mij altijd om het even geweest. Die meiden hebben altijd voor een positieve uitstraling van onze club gezorgd.”

Jef Daems maakte van de meisjesafdeling van KSK ’s-Gravenwezel tot één van de best uitgebouwde in de Antwerpse regio. “Ledenwerving is altijd een belangrijk aandachtspunt geweest”, heeft hij het over de pioniersjaren. “Zeker in het begin waren de vooroordelen groot. Een dochter die wil voetballen? Daar zijn de meeste ouders niet zo blij mee. Maar geloof me: ze beleven er evenveel plezier aan als de jongens. Dat merk ik elke training opnieuw.”

In oktober 1995 sloten de eerste voetbalmeiden zich aan bij ’s-Gravenwezel. Enkele maanden later  speelden ze hun eerste vriendschappelijke match tegen Team Sport Beerse. Jef Daems: “Het werd een smadelijke 14-1-nederlaag, maar sindsdien is het alleen maar beter gegaan, met toch wel enkele mooie sportieve successen tot gevolg. Eén van de mooiste trofeeën in ons lokaal is die van de cadetten, gewonnen tijdens het internationale pinkstertoernooi in het Duitse Soest. Dat was in 1997 en de tegenstand was niet van de poes. Onlangs nog wonnen onze cadetten de jeugdcup van de Voetbalfederatie Vlaanderen.”

De beste speelsters groeiden door naar het dameselftal, dat in 2000 van start ging. “Misschien wel het grootste talent dat hier als kind heeft rondgelopen in 1997 is Katrien Van Rooy”, vertelt Jef. “Zij werd al snel weggekaapt door sterke damesteams als Beerse en Sinaai. Ze schopte het later zelfs tot kapitein van het nationale damesteam en is nog maar pas gestopt met voetballen.”

Vandaag bloeit de meisjeswerking van KSK ’s-Gravenwezel als nooit tevoren.  “We hebben zo’n veertig actieve meisjes en brengen drie teams in competitie. Weinig clubs in Antwerpen doen beter”, vertelt Jefke trots. 

Meer info over meisjesvoetbal KSK ’s-Gravenwezel via Jef Daems, joseph.daems@gmail.com, tel 0483 452 084.

 

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio