Auto- én fietsersbrug maar geen tram door centrum

Alle fractieleiders van de zes verschillende politieke partijen in de Wijnegemse gemeenteraad ondertekenden de tekst met de voorwaarden voor aanleg van nieuwe brug(-gen) en aanpassing van het sluizencomplex. Foto: JAA

Zes partijen trekken aan één zeel

Auto- én fietsersbrug maar geen tram door centrum

Print
Wijnegem - Als het van de gemeenteraad afhangt, krijgt Wijnegem straks twee nieuwe bruggen in het centrum: één voor auto’s en wat verderop een aparte voor voetgangers én fietsers. Daar zijn de zes politieke partijen in de raad het nu over eens.

Alle fractieleiders zetten gisteravond tijdens een korte bijeenkomst in het gemeentehuis hun handtekening onder een unaniem standpunt over de nieuwe brug en sluisvergroting. De kribbel van Lieve Kelders (N-VA), Marleen Arckens (Durf!) namens de meerderheid, maar ook van Philippe Michielsens (CD&V), Dirk Verhaert (Vlaams Belang), Guy Beddegenoodts (Open VLD) en Guy Patteet (SP.A) wil een sterk signaal zijn dat Wijnegem rond het meeste heikele dossier van de kanaalgemeente voortaan met één stem spreekt. 

Burgemeester Ivo Wynants (N-VA) en Tom Dijckmans (Durf!), de architecten van de platformtekst, keken tevreden toe. “We willen in Wijnegem straks niet achter de feiten aanlopen en anticiperen nu al door luid, duidelijk en gelukkig dus ook eendrachtig een aantal conditio sine qua non kenbaar te maken aan De Scheepvaart, het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn en Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).” 

Onteigeningen

Het meest in het oog springt de eis voor behoud van een brug voor auto’s, autobussen en plaatselijk vrachtverkeer in het centrum. Beide delen van de gemeente moeten verbonden blijven voor het gemotoriseerd verkeer. Niet verrassend is dat alle partijen het aantal onteigeningen voor die nieuwe brug willen beperken. Bij de meerderheidspartijen N-VA en Durf! gaat de voorkeur onder meer daarom uit naar een locatie die meer dan de huidige banaanbrug zal aansluiten op de ’s-Gravenwezelsteenweg. 

De kern van de gemeente moet ondanks de nieuwe brug wel autoluwer worden, zo vermeldt het gemeenschappelijk standpunt eveneens. Tom Dijckmans: “Die brug moet zo worden ingeplant dat het doorgaand verkeer komende uit Schilde en Zoersel, meer dan nu het geval is, ontmoedigd wordt om nog door het centrum van Wijnegem te rijden. Dat kan bv. door de aanleg van een rotonde voor de nieuwe brug, al spreken ons daarover nu niet uit. ” 

De aparte fietsers- en voetgangersbrug, want ook die willen ze dus in Wijnegem, kan wellicht best worden ingeplant ter hoogte van het sluizencomplex in het verlengde van de Oud Strijderslaan. 

Lees het volledige verhaal vrijdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio