Veiliger en comfortabeler fietsen langs Albertkanaal

Merksems districtsschepen Karin Staes (Groen), Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA), de Schotense burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) en Schotense schepen Lieven De Smet (N-VA) onderwierpen het nieuwe fietspad aan een test. Foto: JAA

Veiliger en comfortabeler fietsen langs Albertkanaal

Print
Schoten - Fietsen langs het Albertkanaal op de grens van Schoten en Merksem kan voortaan een stuk veiliger. Een oude spoorweg veranderde in een echt vrij liggend fietspad en hindernissen op het jaagpad werden weggenomen. “Eén van de grootste knelpunten voor fietsers langs het kanaal is hiermee weggenomen”, aldus Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Als gevolg van de werken waren de Metropoolstraat en de Vaartkaai  in augustus enkele weken volledig onderbroken voor het verkeer. Maar sinds enkele dagen kan je er terug door en voor fietsers ligt er over een afstand van 1,5 km nu een rode loper, zeker in vergelijking met het kamikaze pad waar ze zich vroeger over moesten wagen.

“We wilden niet langer wachten op de al lang aangekondigde verbredingsplannen voor het Albertkanaal om dit blackpoint aan te pakken”, aldus schepen Koen Kennis. “Gelukkig kon ik de gemeente Schoten en het district Merksem overtuigen om mee te investeren. We hebben de kostprijs van zo’n 250.000 euro evenredig verdeeld. Mijn kabinetsadviseur Frederik Elsermans was zeker de kopman in dit dossier. Bergen werk heeft hij verzet. Eigenlijk zou dit fietspad naar hem genoemd moeten worden.”

Gezien de intergemeentelijke samenwerking, kwamen gisteren ook burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) en schepen Lieven De Smet (N-VA) een eindje meefietsen, net als de Merksemse districtsschepen Karin Staes (Groen). Ze stelden tevreden vast dat het bestaande jaagpad naast het Albertkanaal doorgetrokken werd onder de brug van den Azijn in Merksem tot net voorbij de Pletterijstraat in Schoten. Via een oversteekplaats, een kritisch punt dat weliswaar extra beveiliging kreeg met rijbaankussens, stak het geelgroene peloton politici de Vaartkaai over om op het nieuwe 3 m brede fietspad te geraken langs de bedrijven. Dat is zo’n 700 m lang en bolt lekker over vers gelegd asfalt. Het is wel opletten voor tegenliggers, want fietsers mogen er in twee richtingen trappen.

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio