SOS voor beuken in Kasteeldreef

Tuinarchitecte Karen Van Bauwel bij één van haar geliefde beuken. Foto: JAA

Parkeerverbod moet 160 jaar oude dreef redden

SOS voor beuken in Kasteeldreef

Print
Schoten - De beuken van de lange Kasteeldreef vormen als dreef een officieel erfgoedlandschap. De oudste exemplaren staan er dan ook al 160 jaar. Maar het feit dat 7% ervan in slechte toestand verkeert, heeft niet zozeer met die ouderdom te maken. Door het veelvuldig parkeren op de berm, is de bodem verdicht geraakt, met nefaste gevolgen voor de bomen.

“Eigenlijk voeren we geen nieuw parkeerverbod in, want dat geldt altijd”, aldus schepen voor Leefmilieu Erik Block (CD&V) “Maar het schepencollege had de laatste jaren de gewoonte om voor elke evenement in het park of centrum bermparkeren toe te laten ter wille van de organisatoren en om het publiek niet te ver te voet te laten gaan. De toestand van de bomen noopt nu tot een wijziging van die houding. Maar we lassen eerst een proefperiode in om na te gaan of de parkeerchaos niet te groot zal zijn wanneer auto’s niet langer op de bermen, maar elders moeten staan.”

De meeste bewoners van de Kasteeldreef juichen de maatregel toe. Dat geldt zeker voor Karen Van Bauwel. Als tuinarchitecte weet ze dat een verdichte bodem dodelijk kan zijn voor beuken. “Als je weet dat beuken tot 300 jaar oud kunnen worden, dan zitten zelfs de oudste exemplaren hier nog in de fleur van hun leven. Die auto’s die zo dicht bij de stam staan, zijn heel slecht voor ze. In het buitenland zetten ze niet voor niets een hekje rond beuken om de bodem te sparen en gezond te houden.”

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen Metropool Noord.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio